Erna Solberg vill fortsätta leda Høyre

Norges avgående statsminister, Høyreledaren Erna Solberg, vill fortsätta att vara partiledare även efter valnederlaget. Hon ser tillbaka på sina åtta år i regeringen med stolthet, säger hon dagen efter valet.

Norges avgående statsminister Erna Solberg kommenterar valresultatet dagen efter nederlaget.

Norges avgående statsminister Erna Solberg kommenterar valresultatet dagen efter nederlaget.

Foto: Stian Lysberg Solum/AP/TT

Norge2021-09-14 13:54

– Stämningen i partiet visar att jag delar den stolthet jag upplever med hela Høyre, säger hon vid en presskonferens.

Hon säger att hon vill fortsätta att leda partiet fram till nästa val 2025.

– Ja. Jag har sagt att detta är en diskussion som vi behöver ta i vårt parti. Jag har motivation och lust att fortsätta, säger hon som svar på en fråga från tidningen VG.

Tackar alla

Erna Solberg tackar alla som har bidragit till valkampanjen och alla som har röstat. Hon säger att ett brett borgerligt samarbete är partiets väg framåt.

– Det gick lite bättre än befarat i valrörelsen, men ändå en tillbakagång. Det var inte oväntat efter åtta år i regeringen.

Hon råder sin blivande efterträdare på statsministerposten, Jonas Gahr Støre, att vara sig själv på jobbet.

– Det är så uppslukande att vara statsminister att om du ska försöka skapa en image, göra annat eller vara någon annan än den du är, så kommer det bara att bli svårt, säger hon.

I valet fick hennes parti 20,5 procent av rösterna, och klarade därmed målet att komma över 20 procent.

Ingen avskedsansökan

Erna Solberg har talat med kung Harald om att det blir ett regeringsskifte, men har inte lämnat in sin avskedsansökan än. Det gör hon först när en budget är framlagd och en ny regering är redo att ta över.

Hon säger att hennes regering fram till dess inte planerar att fatta några kontroversiella beslut, precis som traditionen bjuder i Norge. Hon poängterar dock att hennes regering kommer att fortsätta att hantera coronasituationen tills den nya regeringen är på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!