Färre ryssar på Svalbard – kriget sår split

Aldrig förr har det bott färre människor i de ryska bosättningarna på norska Svalbard, enligt siffror från Statistisk sentralbyrå (SSB). Rysslands krig i Ukraina har skapat djupa sprickor på Svalbard, där flera länder enligt ett särskilt regelverk har rätt att verka.

"Kommunism är målet", står det på ett betongmonument i den ryska gruvorten Barentsburg på Svalbard. Bild från 2020.

"Kommunism är målet", står det på ett betongmonument i den ryska gruvorten Barentsburg på Svalbard. Bild från 2020.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Norge2023-05-12 05:30

I gruvsamhällena Barentsburg och Pyramiden, som sedan 1930-talet ägs av det statligt ägda ryska gruvbolaget Arktikugol, är nu 357 invånare registrerade – färre än någonsin, enligt norska SSB.

Kriget i Ukraina har sått split på Svalbard, där norska och ryska bosättningar levt i relativ grannsämja under såväl kalla kriget som Sovjetunionens kollaps. Efter Rysslands fullskaliga invasion i fjol bröt den lokala turistnäringsorganisationen med statliga ryska företag – vilket slog hårt mot Barentsburg, som de senaste åren satsat alltmer på turism i stället för gruvnäring. Det senaste året har Norge även skärpt tull- och personkontroller på ön.

Svalbard beskrivs som viktigt för den ryska marinens norra flotta och landet har ett konsulat i Barentsburg. I en granskning publicerad i april avslöjade norska NRK att "Rysslands man på Svalbard", generalkonsuln i Barentsburg, har kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten GRU. Den 48-årige mannen har tidigare varit stationerad som diplomat i Oslo och Stockholm, uppger NRK.

Samtidigt som befolkningen i Barentsburg är nere på rekordlåga nivåer flyttar rekordmånga norrmän och personer med andra nationaliteter till Longyearbyen och Ny-Ålesund, enligt SSB:s siffror.

Fakta: Halvvägs till Nordpolen

Svalbard ligger i Norra ishavet, ungefär halvvägs mellan norska fastlandet och Nordpolen.

Drygt 2 500 personer från ett 50-tal länder bor i Longyearbyen på huvudön Spetsbergen. Därtill bor omkring 350 i den ryska gruvstaden Barentsburg och spökstaden Pyramiden. Ny-Ålesund och Hornsund huserar forskare.

Enligt 1920 års Svalbardstraktat tillhör ögruppen Norge. Övriga nationer som har undertecknat avtalet äger dock tillträde till öarna och kan driva näringsverksamhet där. Norsk lagstiftning gäller och förvaltningen lyder under det norska justitiedepartementet.

Den lokala administrationen leds av sysslomannen i Longyearbyen.

Svalbard är demilitariserat och får inte användas för krigsändamål. Till följd av de ryska militära anläggningarna på Kolahalvön anses dock ishavsområdena runt Svalbard ha stor militärstrategisk betydelse. Möjligheterna att utvinna olja i Barents hav bidrar också till ett stort internationellt intresse för området.

Källor: Statistisk sentralbyrå (SSB), Landguiden/UI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!