Flera döda i norska laviner

Minst fyra personer har omkommit i laviner utanför Tromsø, rapporterar norska medier. Under fredagskvällen kom uppgifter om ytterligare laviner i området.

Räddningspersonal vid det bostadshus som förts ner i havet efter en av fredagens laviner.

Räddningspersonal vid det bostadshus som förts ner i havet efter en av fredagens laviner.

Foto: Redingsselskapet/Bergesen dy/NTB/TT

Norge2023-03-31 17:27

Det råder "extrem" lavinfara i Nordnorge och myndigheterna varnar allmänheten för att bege sig ut efter att minst fyra personer dött i olika laviner.

– Vi avråder alla att ta sig upp på fjällen, säger Morten Pedersen på Tromsøpolisen på en presskonferens.

Under kvällen bekräftades ett fjärde dödsoffer efter en lavin i Nordreisa öster om de tidigare rapporterade. Det rör sig om en utländsk medborgare som var ute i en större grupp. Tidigare under kvällen hade en annan i gruppen räddats av en privatperson innan räddningstjänsten kom fram.

Hus rasade ner i havet

Den lavinen, som inträffade strax före klockan 18, kom efter en fredag med flera andra allvarliga laviner.

På ön Reinøya norr om Tromsø drogs två byggnader från ett lantbruk med i en stor lavin. Där har två personer bekräftats döda. En av byggnaderna som drog med i lavinen och sedan ner i havet var gårdens bostadshus, den andra en lada.

Enligt vittnen som TV2 pratat med var lavinen över 200 meter bred. Polisen har inlett en evakuering av delar av ön där runt 300 personer bor. Vädret på och runt ön uppges vara mycket besvärligt.

På eftermiddagen rapporterades även en person omkommit och en skadats allvarligt i en lavin på berget Kavringtinden. De två uppges vara del av en grupp om fem italienska turister.

"Håll er hemma"

Varken de överlevande eller den som omkommit hade efter flera timmar kunnat hämtas från platsen.

– Vädret är så dåligt att Röda Korset inte har kunnat ta sig dit för att hämta dem. De är fortsatt inne i området där lavinen gick. De ska hämtas med helikopter, säger Dan Håvard Johnsen, ordföranden i kommunstyrelsen i Lyngen, till NTB.

Larm har kommit om ytterligare minst en lavin i det drabbade området, men inga ytterligare uppgifter finns om skadade personer.

Stor lavinfara råder fortsatt i området, och såväl polisen som Röda Korset ber alla att hålla sig inomhus. En varning är utfärdad för hela helgen.

– Det här är inte rätt dag att ge sig ut på skidor. Det är inte ofta vi ger det rådet, men nu rådet inget tvivel om att det är bäst att hålla sig hemma, säger Kjersti Løvik på Röda Korset till NTB.

Räddningsinsatsen vid ön Reinøya.
Räddningsinsatsen vid ön Reinøya.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!