Hackare stoppar norska tidningar

Det norska mediebolaget Amedia har fortsatta problem efter en hackerattack. Under onsdagen gavs ingen av bolagets 80 lokaltidningar ut. På torsdagen ser det ut att bara bli 14.

Norska Amedia har fortsatta problem med utgivningen av bolagets tidningar.

Norska Amedia har fortsatta problem med utgivningen av bolagets tidningar.

Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Norge2021-12-30 02:48

– Det är klart att vi pratar om tidningar som kommit ut varje utgivningsdag utan avbrott sedan krigets dagar. Så det här är en väldigt allvarlig händelse, säger John Kvadsheim, vice vd med ansvar för tryck och distribution, till NTB.

Problemen är kopplade till produktionen av tidningssidorna, liksom det system hos tryckerierna som tar emot de färdiga sidorna.

Polisen är inkopplad i ärendet och Amedia uppgav på onsdagen att det förekommit krav på lösensumma. Företaget har valt att inte gå i dialog med utpressarna.

Inför nyårsafton räknar Amedia med att kunna trycka alla tidningar som lyckas producera sidor och få ut dem till prenumeranter och försäljningsställen.

– Vi jobbar morgon, middag, kväll och natt för att få det här att hända, säger Kvadsheim.

Hackarna kan ha fått tillgång till personlig information om Amedia-anställda, såsom konto- och personnummer. Men inga av kundernas betalningsuppgifter ska ha kommit på villovägar.

En av tidningarna som kommer ut på torsdagen är Romerikes Blad (RB).

– Som en konsekvens av dataangreppet mot Amedia under natten mot tisdagen är torsdagsutgåvan av RB producerat på rekordtid på en alternativ plattform. Det innebär att det inte är en fullvärdig papperstidning som folk nu får i sina brevlådor, säger chefredaktören Lars Lier till tidningen sajt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!