Man åtalas 27 år efter kvinnomord i Norge

En 52-årig man åtalas för ett uppmärksammat mord på en tonårsflicka i Norge – 27 år efter att det begicks.

En minnessten för Birgitte Tengs på platsen i norska Karmøy där hon hittades död i maj 1995. Efter drygt 27 år åtalas en man för mordet. Arkivbild.

En minnessten för Birgitte Tengs på platsen i norska Karmøy där hon hittades död i maj 1995. Efter drygt 27 år åtalas en man för mordet. Arkivbild.

Foto: Jan Kåre Ness/NTB/TT

Norge2022-10-17 14:07

17-åriga Birgitte Tengs hittades död på Karmøy på den norska sydvästkusten i maj 1995. Hon hade utsatts för grovt våld och sexualbrott.

Den man som de norska åklagarna nu väcker åtal mot greps plötsligt förra hösten. Han hade tidigare hörts inom ramen för utredningen.

1997 var det en annan man, Birgitte Tengs kusin, som dömdes för mordet. Han erkände brottet, men tog senare tillbaka det och sade att han gjort det under hård press från polisen. Kusinen överklagade och friades i nästa instans, men rättsväsendet sådde tvivel kring hans oskuld genom att ändå förklara honom ersättningsskyldig till Tengs föräldrar.

Förrförra året fick polisens kalla fall-grupp dna-träff vid nya analyser av hårstrån som hade hittats på Birgitte Tengs.

Mordoffrets föräldrar var i chock efter beskedet, sade deras advokat Erik Lea då till tidningen VG:

– I 25 år har de levt i tron att det var kusinen som låg bakom mordet.

Den misstänkte mannen nekar till brott, meddelar dennes advokat.

Mannens dna har kopplats till ytterligare ett olöst kvinnomord i Norge: mordet på Tina Jørgensen i Stavanger år 2000. I det fallet har inget åtalsbeslut fattats ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!