– Det är en karl som vi trodde att vi lärde känna sedan han kom i december i fjol. Vi har inte haft någon anledning att misstänka honom för någonting, säger Gunhild Hoogensen Gjørv, professor vid Norges arktiske universitet vid Universitetet i Tromsø, till NRK.
Hon har varit mannens handledare i arbetet. Den misstänkte sade sig ha tagit examen vid ett kanadensiskt lärosäte, där han hade goda referenser, och fick ett stipendium för att forska vidare i Norge, rapporterar Aftenposten.
Han uttryckte ett stort intresse för den säkerhetspolitiska situationen i Arktisområdet, enligt Gunhild Hoogensen Gjørv.
Tidigare hackade
Mannen är mellan 30 och 40 år gammal och har sagt sig vara brasiliansk medborgare, men enligt den norska säkerhetspolisen PST är det en falsk identitet. Den misstänkte talade varmt om Nordnorge och vinterklimatet, säger Marcela Douglas, chef för institutionen där han arbetade, till NRK.
– Han pratade om att han gillade det mycket mer än värme. Han var väldigt flexibel, hade alltid mycket humor. Och så var han väldigt nyfiken. Han kom till oss här i norr för att han var så intresserad av att forska om det arktiska kring Barents hav, säger hon.
Det är inte första gången som Universitetet i Tromsø blir utsatt. 2020 utsattes forskare vid just den drabbade institutionen av ett intrång där hackare tog sig in i deras mejlkorgar. Enligt norska uppgifter var bedömningen även då att Ryssland stod bakom angreppet.
"Utbildad och tränad"
Detta är första gången som en misstänkt så kallad illegalist – en sovande agent – grips i Norge. Enligt PST är den spionmisstänkte mannen ett hot mot Norges nationella säkerhet. Därför greps han utanför sin arbetsplats i måndags morse.
– Detta är en person som är utbildad och tränad, och som har skapat en livshistoria som kanske har byggts upp över många år. Det är en helt annan typ av uppdrag än typiska underrättelseofficerares, säger PST:s kommunikationschef Trond Haugbakken till VG.
Mannen är inte föremål för en brottsutredning utan ett utvisningsärende, och har i ett första steg satts i förvar i fyra veckor. Den misstänkte spionen nekar till alla anklagelser och står fast vid att han endast vistats i Norge i egenskap av gästforskare.
Engagerad politiskt
Även i Kanada hamnar mannen under lupp, med anledning av de norska myndigheternas agerande.
Under sin tid i landet har den misstänkte mannen bland annat skrivit en artikel i en militär tidskrift där han argumenterade för bygget av en ny militärbas i Arktis, rapporterar det kanadensiska etermediebolaget CBC.
För sju år sedan ställde han också upp som frivillig kampanjarbetare för en lokalpolitiker som företräder Nya demokratiska partiet, ett mittenparti som utmanar Kanadas två traditionellt största partier.
– Han hade ett väldigt imponerande cv, säger politikern till CBC.
De två har inte haft kontakt sedan dess, men lokalpolitikern minns att den nu misstänkte spionen var en god talare.