Misstänkte mördarens sjukhistoria ska granskas

Norsk polis tror att Espen Andersen Bråthen var psykiskt sjuk i samband med morden på fem personer i Kongsberg. Nu ska mannens sjukdomshistoria granskas.

Blommor och ljus vid den matbutik där gärningsmannen angrep människor.

Blommor och ljus vid den matbutik där gärningsmannen angrep människor.

Foto: Terje Bendiksby / NTB /TT

Norge2021-10-19 13:43

Statsförvaltaren, motsvarande en svensk landshövding, för Oslo och Viken har meddelat Kongsbergs kommun och sjukvårdsförvaltningen att den misstänkte mördarens kontakter med vården ska utredas.

Utredningen väntas vara klar inom ett halvår, rapporterar norska medier.

"Till att börja med efterfrågar vi information om den gripnes kontakt med sjukvården från januari 2018 fram till i dag", skriver statsförvaltaren i ett pressmeddelande, enligt nyhetsbyrån NTB.

Det som efterfrågas är 37-åringens sjukjournaler och en förteckning över kontakter, behandlingar, provsvar, åtgärder och liknande.

Kommunen ska svara senast den 8 november och specialistsjukvården den 6 november.

Det var i onsdags i förra veckan som fyra kvinnor och en man mördades i Kongsberg. Morden skedde både på offentlig plats och i offrens hem. Allt tyder på att personerna valdes ut slumpmässigt. Minst tre personer skadades i dådet.

Gärningsmannen sköt först mot människor med pilbåge. Men alla som dödades angreps med någon form av stickvapen, enligt polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!