Norge: Ja till utländsk hjälp för oljesektorn

Norge har tackat ja till stöd från Tyskland, Frankrike och Storbritannien för att öka närvaron i den norska olje- och gassektorn, uppger landets statsminister Jonas Gahr Støre.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre på fredagens pressträff.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre på fredagens pressträff.

Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Norge2022-09-30 19:57

– Vi är i dialog med våra allierade för att öka vår närvaro i den norska sektorn, säger statsministern på en pressträff på fredagen.

– Vi har inga indikationer om direkta hot mot norska olje- och gasanläggningar. Säkerheten är hög och den förstärks ytterligare i samarbete med norska företag. Vi har infört ett antal åtgärder, både på den militära och civila sidan. Den senaste veckan har beredskapen förstärkts ytterligare.

Statsministerns besked kommer efter det misstänkta sabotaget mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Gahr Støre säger att han förstår om människor blir oroliga på grund av läckorna.

– Det här är en situation där det är tryggt att ha allierade, och där allierade upplever att det är tryggt att ha Norge.

Det är försvaret som ska koordinera de utländska bidragen.

Den norska säkerhetspolisen har tidigare varnat om ökat ryskt hot mot norsk olja och gas. Bland annat handlar det om ökad drönaraktivitet i Nordsjön och om ryska fartyg som kartlägger det norska gasnätverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!