Norsk vädjan: Mata inte björnen – du dödar den

En brunbjörn har de senaste dagarna spridit oro i tätbefolkade Romerike, strax norr om Oslo. Nu vädjar experter till invånarna att inte – under några som helst omständigheter – mata björnen.

Arkivbild på en brunbjörn i fångenskap.

Arkivbild på en brunbjörn i fångenskap.

Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Norge2023-05-10 08:56

– Då har du i faktisk mening avlivat den, säger forskaren och björnexperten Paul Eric Aspholm till tidningen Romerikes Blad.

Björnen utgör inget hot mot människor om den inte känner sig hotad eller pressad, enligt Aspholm. Men det är oavsett viktigt att hålla sig undan djuret vid ett eventuellt möte.

– Det är väldigt få björnar som vill döda. De som dödar gör det för att de är skjutna eller skadade, säger han.

2005 förvillade sig en björn in i ett bostadsområde i Svanvik i det norska fylket Troms og Finnmark. I brist på annan föda gick den loss på matrester i soptunnor som stod framme.

– Det slutade med att björnen gick in i ett tält som stod vid en förskola och åt upp resterna på grillpinnar som fortfarande hade korvfett på sig. Den sköts i en blomrabatt, säger Paul Eric Aspholm.

– När de blir sopbjörnar är det "game over". Då finns det ingen återvändo.

Fakta: Brunbjörn

Brunbjörnen (Ursus arctos) har en stor utbredning och finns i Europa, norra och centrala Asien, samt västra Nordamerika.

Världsnaturfonden (WWF) beskriver den skandinaviska brunbjörnen som en "fridsam allätare".

Den äter bland annat bär, myror, gräs, örter och kött. Nära hälften av energiintaget kommer från bär.

Det händer också att björnen dödar stora däggdjur som älg och ren (framför allt under våren och försommaren). Även kadaver finns med på menyn.

Källor: Skandinaviska björnprojektet, Världsnaturfonden (WWF).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!