Norskt alkoholstopp ifrågasätts

Det norska alkoholstoppet på krogen i Norge ifrågasätts allt mer. Nu vill oppositionspartierna Fremskrittspartiet och Miljøpartiet De Grønne att det slopas.

En stängd bar i Oslo. Förbudet mot att servera alkohol på krogar slår hårt mot restaurangnäringen. Arkivbild.

En stängd bar i Oslo. Förbudet mot att servera alkohol på krogar slår hårt mot restaurangnäringen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Norge2021-12-31 19:09

Den 13 december beslutade regeringen att förbjuda alkoholservering på restauranger och uteställen för att minska smittspridningen.

Stoppet har slagit hårt mot restaurangnäringen. Innan jul gick arbetsgivarorganisation NHO och fackförbundet Fellesförbundet ut och vädjade om att tillåta alkoholservering fram till klockan 22 från nyår.

Både Fremskrittspartiet och Miljøpartiet De Grønne vill att alkoholstoppet tas bort.

– Det naturliga är att öppna för alkoholservering till 22. Alternativt hade man kunnat välja en lite striktare variant där alkoholservering kombineras med matservering. Oavsett bör förbudet upphävas, säger Roy Steffensen, ledamot i stortinget för Fremskrittspartiet, till NRK.

Även Roger Valhammer, ordförande i kommunfullmäktige i Bergen, vill ta bort förbudet att servera alkohol, skriver han till Bergensavisen.

Bara den senaste veckan har fyra restauranger i Bergen gått i konkurs, enligt tidningen.

Men hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol har vid flera tillfällen den senaste veckan sagt att regeringen inte kommer att lätta på några restriktioner innan den 14 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!