Norskt maktskifte: "Vi klarade det"

Allt pekar på regeringsskifte i Norge. Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet får 89 av 169 mandat i stortinget, enligt prognosen strax efter midnatt.
–Vi har väntat, vi har hoppats och vi har arbetat hårt. Och nu kan vi äntligen säga: Vi klarade det, säger landets trolige näste statsminister, socialdemokraten Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiets valvaka i Oslo. Partiledaren Jonas Gahr Støre (nummer två från höger) jublar över de första prognoserna.

Arbeiderpartiets valvaka i Oslo. Partiledaren Jonas Gahr Støre (nummer två från höger) jublar över de första prognoserna.

Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Norge2021-09-13 06:19

Norge ser ut att få sin 36:e statsminister, och han heter Jonas Gahr Støre, ledare för Arbeiderpartiet (AP).

– Allt tyder på att vi når målet om regeringsskifte. Vi partier som har sagt att vi önskar en ny regering och ny kurs för landet ser ut att få det, säger han inför jublande anhängare på partiets valvaka.

– I vintras låg vi 20 procent efter i mätningarna. Jag är stolt över att vi har lyckats resa oss. I dag firar vi ett skifte, fortsätter han.

"En god natts sömn"

Jonas Gahr Støre ser ut att få sin "drømmeregjering", det vill säga att få regera ihop med Senterpartiet (SP) och Sosialistisk venstreparti (SV), utan att bli beroende av Rødt och Miljøpartiet De Grønne.

– Det är en lättnad och en stor glädje. Prognosen visar att det finns grund för en ny rödgrön regering. Vi kommer att prioritera att använda pengarna till att förbättra vanliga människors liv, säger Arbeiderpartiets vice ordförande Hadis Tajik till TT:s utsände.

Det kommer dock att dröja innan en ny regering kan presenteras. Jonas Gahr Støre ser fram emot kommande samtal med förmodade allianspartierna Sosialistisk Venstreparti (SV) och Senterpartiet (SP).

– Vi ska ta de samtalen under de närmaste dagarna och sedan får det ta den tid det tar tills vi har en regering, säger han i NRK:s partiledarutfrågning under natten, och lägger till:

– Men nu behöver vi alla en god natts sömn.

SV-ledaren Audun Lysbakken ser fram emot samtalen.

– Vi är redo för förhandlingar. Men politiken får avgöra. Det är för sent på kvällen att gå in på detaljer nu, men klimatet, oljan och skattefördelningspolitiken är ju de viktigaste frågorna, säger han i NRK:s utfrågning.

Solberg tackade

Trots valsegern gör AP sitt sämsta val i röster räknat sedan 2001, men segerkänslan fanns där tidigt på kvällen, och när statsminister Erna Solberg från konservativa Høyre klev fram på partiets valvaka erkände hon sig besegrad:

– Jag är otroligt stolt över det jag har fått till under dessa åtta år. Men som resultatet ser ut nu är det väljarnas önskan att andra partier ska styra Norge i framtiden, sade hon i sitt tacktal till partivännerna.

Hennes parti har tappat mellan fyra och fem procentenheter sedan 2017 och får drygt 20 procent av rösterna.

Från andra sidan gränsen, i Sverige, gratulerar statsminister Stefan Löfven AP till valframgången i en mejlkommentar till TT:

"Jag är glad att kunna gratulera min vän Jonas Gahr Støre till valframgången. Norge är ett av de länder som vi i Sverige har mest gemensamt med och vi har mycket att vinna på att fortsätta vårt nära samarbete för starka samhällen som tar ansvar för klimatet", skriver Löfven.

Klar majoritet

Stortinget har 169 ledamöter. För att kunna bilda majoritetsregering krävs minst 85 mandat. Och det klarar AP, SP och SV.

Enligt den norska valmyndighetens prognos strax efter klockan 01, med drygt 99 procent av rösterna räknade, fick AP 26,4 procent, SP 13,6 procent och SV 7,5 procent.

– Det är ett resultat över förväntningarna. Jag trodde inte det var sant när jag såg de första siffrorna, sade Anniken Huitfeldt, stortingsledamot för Arbeiderpartiet sedan 2005, till TT, under kvällen när siffrorna var likartade.

Hon är ordförande i utrikes- och försvarsutskottet och en person som ryktas som en möjlig ny utrikesminister. Men det vill hon inte tala om:

– I dag är inte tid att fördela positioner. Det är Jonas som bestämmer.

Flera lindansare

Medan AP tappade jämfört med valet 2017 ryckte SP och SV fram, liksom marxistiska Rødt. Till förlorarna hör också högerpopulistiska Fremskrittspartiet som faller till 11,7 enligt prognosen.

Flera småpartier balanserar på spärrgränsen. Partier under fyra procent åker inte ur stortinget, men får inte vara med och dela på de 19 utjämningsmandaten.

Coronapandemin har ännu inte klingat av i Norge. Antalet smittade har ökat till rekordsiffror under de senaste veckorna. Norge har nu den högsta smittspridningen per 100 000 invånare i Norden – och norska valmyndigheten har vidtagit flera åtgärder för att valet inte ska hotas.

Det gjordes inga vallokalsundersökningar. Anledningen är bland annat att så många väljare har förtidsröstat denna gång.

Fakta: Röstningsläget

Enligt den norska valmyndighetens prognos klockan 01.08, med preliminärt drygt 99 procent av rösterna räknade, fördelas de så här:

Arbeiderpartiet 26,4 procent (27,4 procent i valet 2017).
Høyre 20,5 (25,0).
Senterpartiet 13,6 (10,3).
Fremskrittspartiet 11,7 (15,2).
Sosialistisk Venstre 7,5 (6,0) procent
Rødt 4,7 (2,4).
Venstre 4,5 (4,4).
Kristelig Folkeparti 3,8 (4,2).
Miljøpartiet De Grønne 3,8 (3,2).

Fakta: Stortinget

Norges motsvarighet till riksdagen.

Har 169 ledamöter. Det krävs minst 85 mandat för att ett block ska få egen majoritet.

150 platser fördelas efter fasta mandat som fördelats mellan de 19 valdistrikten. Valdistrikten är desamma som de 19 fylkena (länen) som fanns före regionreformen 2020. De fasta mandatens fördelning mellan valkretsarna beräknas på basis av folkmängd.

Därtill kommer 19 utjämningsmandat. Mandatfördelningen sker med det som kallas den jämkade uddatalsmetoden. Det är samma metod som används i Sverige.

Källa: valg.no

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!