Nytt regn på väg mot översvämmade älvar

Norge rustar för att fler evakueringar kan krävas efter extremvädret Hans framfart. –Vi vet att översvämningstoppen ännu inte är nådd, säger Valgerd Svarstad Haugland, statsförvaltare i Oslo och Viken.

Kronprins Haakon besökte under lördagen Hønefoss som drabbats svårt av ovädret Hans. På bilden informeras han om läget av Paul Kristen Røhr från NVE och Kirsten Orebråten, kommunstyrelsens ordförande i Ringerike.

Kronprins Haakon besökte under lördagen Hønefoss som drabbats svårt av ovädret Hans. På bilden informeras han om läget av Paul Kristen Røhr från NVE och Kirsten Orebråten, kommunstyrelsens ordförande i Ringerike.

Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Norge2023-08-12 22:57

Invånarna i Lillehammer uppmanas att hålla sig borta från sjön Mjøsa, eftersom förorenat avloppsvatten går ut i sjön från flera kommuner.

"Håll därför avstånd till vattnet och vattenbrynet, det gäller både människor och djur", varnade Lillehammers kommun i ett pressmeddelande på lördagen.

Det framhålls dock att dricksvattnet i området kommer från grundvattnet och inte från sjön.

Fara för jordskred

Tusentals människor har fått evakueras från sina hem. På flera ställen finns även stor risk för jordskred.

Under lördagen har ytterligare evakueringar skett, bland annat vid Tyrifjorden, där vattnet väntas stiga några decimeter under helgen, från de redan höga nivåer som gällde tidig lördag.

Än värre lär läget bli i Drammen och även vid älven Glomma, varnar Norges vatten- och energimyndighet (NVE) då ny nederbörd väntas under söndagen.

NVE varnar för att även faran för jordskred ökar med mer regn och att skred kan komma även där översvämningsrisken är borta.

E6 åter öppen

En positiv nyhet under lördagskvällen är att E6 har öppnat, och att det åter är möjligt att ta sig mellan Oslo och Trondheim på huvudleden genom landet. Europavägen har delvis varit stängd sedan torsdagen.

Runt 50 länsvägar är fortsatt avstängda, en minskning mot de drygt 140 som var stängda i torsdags.

– Även om vi ser nya avstängningar på grund av översvämningar runt de stora vattendragen öppnas det hela tiden fler säger Aud M Riseng, samordnare vid Innlandets kommun, till NTB.

Under lördagen gjorde kronprins Haakon som hans föräldrar kung Harald och drottning Sonja gjort på fredagen – besökte översvämningsdrabbade områden.

Precis som sin far betonade han klimatförändringarna och de utmaningar som följer i dess spår.

– Vi är ju väldigt vana vid dåligt väder i Norge, Det som är nytt är att det det är kraftigare och kommer under årstider när vi inte är vana vid det och på nya platser, sade han i Hønefoss i östra Norge, som drabbats hårt av extremvädret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!