Oljelobby bakom omstridd rapport inför valet

Det är ingen idé för Norge att sluta pumpa upp olja och gas – den skulle bara ersättas av ännu smutsigare alternativ. Det är kontentan i en rapport som blivit ett omtalat inslag inför det stundande valet. Men rönen beskrivs som "ett beställningsjobb", tajmat för att påverka valrörelsen.

Jarand Rystad vid presentationen i Oslo av den omstridda rapporten.

Jarand Rystad vid presentationen i Oslo av den omstridda rapporten.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Norge2021-09-03 04:45

– Det vi i grunden har kommit fram till är att om man sänker den norska olje- och gasproduktionen kommer gasen i huvudsak att ersättas av källor med högre utsläpp. Så summan av klimatgasutsläppen blir större, säger Jarand Rystad, grundare av konsultfirman Rystad Energy, till nyhetsbyrån NTB.

Som exempel tas fossilgas från Ryssland och USA.

– Amerikansk flytande gas kräver enormt mycket energi för att kylas ned, fraktas över Atlanten och tas in i Europa. Och rysk rörgas fraktas ända från Sibirien till Europa, med 250 kompressorstationer på vägen. Det är väldigt stora utsläpp knutna till det.

Beställd och betald

Rönen dök först upp vid en partiledardebatt under Arendalsuka – Norges motsvarighet till Almedalsveckan – i augusti. Miljøpartiet De Grønne, som går till val på att avveckla Norges olje- och gasindustri, pressades med hänvisning till rapportens dystra scenario. Men MDG-ledaren Une Bastholm kunde inte bemöta uppgifterna, eftersom rapporten inte var offentliggjord och hon inte kände till den.

När studien sedan publicerades framkom att den var beställd och betald av branschorganisationen Norsk olje og gass. Och Torbjørn Giæver Eriksen, samhälls- och politikchef på Norsk olje og gass, erkänner att målet är att påverka valet.

– I en valrörelse där det är många partier som faktiskt vill avveckla norsk olje- och gasnäring är det viktigt att få fram kunskap, säger han till NTB.

– Så vi ser fram emot en insatt debatt, tillägger Giæver Eriksen, som tidigare var politiker inom Arbeiderpartiet.

"Noll trovärdighet"

Miljöpartiet reagerade efter Arendalsdebatten över att allmän-tv-bolaget NRK inte varit tydligare med varifrån uppgifterna kom.

– Det är pinsamt för NRK, säger Une Bastholm till Dagbladet.

– Denna rapport har noll trovärdighet. Det är inte fackgranskad forskning, utan ett beställningsjobb köpt och betalt av oljelobbyn, säger Lan Marie Berg, partiets toppkandidat i huvudstaden Oslo.

Tv-redaktionen är försiktigt självkritisk.

– Vi hade säkert kunnat upplysa bättre kring det. Men vår poäng var att få fram att detta är en fråga det är strid om, säger NRK-redaktören Knut Magnus Berge till Dagbladet.

MDG:s Une Bastholm och Venstres Guri Melby under partiledardebatten i Arendal i mitten av augusti. I bakgrunden programledaren Fredrik Solvang, Kjell Ingolf Ropstad (KRF), Sylvi Listhaug (FRP) och Erna Solberg (H).
MDG:s Une Bastholm och Venstres Guri Melby under partiledardebatten i Arendal i mitten av augusti. I bakgrunden programledaren Fredrik Solvang, Kjell Ingolf Ropstad (KRF), Sylvi Listhaug (FRP) och Erna Solberg (H).
Fakta: Olika syn på oljan

Det finns relativt lite forskning om hur förändringar i Norges olje- och gasproduktion skulle påverka klimatet.

Rönen bygger mycket på antaganden – hur skulle marknaden reagera på förändringar i utbudet av norsk olja och gas?

Ett exempel är att Rystad Energy i sin färska rapport beräknar att om oljepriset fördubblas skulle efterfrågan bara sjunka med tio procent. Norges statistikmyndighet SSB kom 2013 fram till att så kraftiga prishöjningar i stället skulle halvera efterfrågan.

Norges politiska partier är i stort överens om att landets ekonomiska beroende av fossila bränslen ska upphöra. Frågan är om detta måste tvingas fram snabbt, som ett resultat av en akut klimatkris, eller kan ske mer successivt under flera decennier.

Källa: NTB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!