Motivet är fortfarande okänt, men attacken i centrala Oslo utreds som en extremistisk islamistisk terrorhandling av den norska polisen.
Flera av dem som TT intervjuar i Oslo oroar sig för att brottet, likt vad som hände i Frankrike efter terrordåden 2015, kan elda på islamofobin och leda till större splittring bland norrmännen.
Evans – som var på väg runt hörnet till pubgatan när skotten avlossades, och är stammis på London Pub – är orolig för vad som kommer att hända.
– Jag kollar på sociala medier och ser hat mot muslimer och folk som försöker splittra oss. Det är svårt att veta vad som kommer att hända, men samtidigt pratar vi alla om solidaritet och om att hålla ihop nu, säger han.
Evans var på sorgegudstjänsten i domkyrkan, precis som Jan, 62. Båda två hyllar talen som hölls i kyrkan, där man betonade sammanhållningen.
– Det viktigaste är att vi står upp för varandra. Oavsett om motivet var hat eller inte. Det handlar om att hålla ihop. Vi får inte låta det här splittra oss, säger Jan.
Klump i halsen
Fredrik, 25, och hans bror Joakim, 27, var också på gudstjänsten.
– Jag tror, som någon var inne på i ett av talen, att många muslimer känner en klump i halsen nu. men det här handlar inte om en religion, säger Fredrik.
– Extremism är ingen religion, fyller Joakim i.
Håvard, 46, säger att det finns en risk för att efterspelet kan drabba muslimer i allmänhet.
– Jag ser framför mig att många vill försöka utnyttja det här. För det finns grupperingar i Norge som är väldigt anti islam och den här händelsen är god nog som argument för dem. Det är ett problem som finns här, säger han.
Han är säker på att dådets karaktär kommer att utnyttjas av politiska partier.
– Ingen är så osmaklig att de gör det på en gång, men det kommer att komma.
Stark markering
Även Liv, 37, som skulle ha gått i tåget med sin fru, är inne på samma linje. Hon säger att antimuslimska tendenser redan finns i det norska samhället.
TT: Tror du det kommer att göras politiska poänger av det här?
– Ja. Är det inte det som alltid händer? frågar hon retoriskt.
På lördagen gick hundratals personer ut i spontana pridetåg och trotsade polisen som ställde in den officiella paraden. Det sände en stark signal, men alla gick inte. Alla vågade inte, efter terrordådet.
Men nästan alla som tillfrågas är säkra att nästa prideparad kommer att bli ett styrkebesked och att den här händelsen gjort hbtq-rörelsen starkare.
– Oavsett om det blir en ny parad i sommar eller nästa år, så kommer det att bli en stark markering, säger Jan.
Kurt, 48, vars vän skottskadades men själv inte var på plats, är inne på samma linje.
– Jag tror att paraden bara kommer att bli större och starkare nästa gång, säger han.