Solberg i utfrågning: Visade prov på inkompetens

Norges tidigare statsminister Erna Solberg och andra nuvarande och tidigare ministrar har frågats ut i det norska stortinget om jävsbrott. –Jag visade prov på inkompetens i ett antal fall när jag var statsminister, sade Solberg.

Norges tidigare statsminister Erna Solberg.

Norges tidigare statsminister Erna Solberg.

Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT

Norge2023-11-07 08:45

Den öppna utfrågningen i stortingets kontroll- och konstitutionsutskott varade under en stor del av tisdagen.

Solberg var först ut. Orsaken är att hennes make Sindre Finnes genomfört runt 3 600 aktieaffärer under Solbergs åtta år som statsminister.

Solberg har hela tiden hävdat att hon inte kände till affärerna och att hon inte gett Finnes några insiderkunskaper som kan ha hjälpt honom tjäna pengar. I fredags meddelade ekobrottsmyndigheten att varken Erna Solberg eller hennes make ska utredas för brott.

Støre: Tagit lärdom av felen

Till utskottet sade hon att att hon inte hade någon anledning att misstro den information som Finnes gav henne, men att hon borde ha frågat och undersökt mer, rapporterar NTB.

– Det inkluderar kunskap om omständigheter gällande min man som kan påverka min opartiskhet.

Under kvällen svarade Solberg återigen på frågor – då om regeringens hantering av jävsreglerna. Även nuvarande statsminister Jonas Gahr Støre utfrågades då.

– Vi har tagit lärdom av felen som begåtts, och stärkt rutiner och riktlinjer för att minska risken för nya misstag, sade Støre.

Fyra andra frågades ut

Även fyra andra personer, som är eller har varit ministrar i den nuvarande regeringen, svarade på frågor under dagen.

Anniken Huitfeldt tvingades lämna utrikesministerposten i augusti sedan det uppdagats att även hennes man gjort problematiska aktieköp. Även hon har hävdat att hon inte kände till makens affärer.

Ola Borten Moe och Anette Trettebergstuen har lämnat sina poster som forskningsminister respektive kulturminister på grund av jäv.

Tidigare kunskapsminister Tonje Brenna, som även hon anklagats för jäv, har bett om ursäkt, men valt att vara kvar i regeringen. Hon har dock fått byta roll och är nu arbetsminister.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!