Solberg: Min framtid måste diskuteras

Erna Solberg kommer inte att utredas för brott i samband med hennes makes aktiespekulationer på börsen. Men på en pressträff öppnar statsministerkandidaten ändå för att hennes framtid inom Høyre ska utvärderas den närmaste tiden.

Erna Solberg under en pressträff på fredagen.

Erna Solberg under en pressträff på fredagen.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Norge2023-11-03 10:01

Den norska härvan har varit politiskt sprängstoff sedan det i augusti uppdagades att Solbergs make, Sindre Finnes, genomfört tusentals aktieaffärer under Solbergs åtta år som norsk statsminister (2013–2021).

På fredagen meddelade ekobrottsmyndigheten i Norge att varken Solberg eller Sindre Finnes kommer att utredas för brott.

Samtidigt uppger Solberg att hon ser allvarligt på de uppgifter som har framkommit de senaste månaderna och hur de påverkar hennes ledarskap i partiet Høyre.

– För mig är det viktigaste att jag är ett plus och inte ett minus för partiet. Det måste jag och partiet diskutera framöver, säger Erna Solberg på en pressträff.

Sammanlagt har Sindre Finnes genomfört knappt 3 300 aktieaffärer under de år hans fru var statsminister. Han ska ha tjänat omkring två miljoner kronor på handeln.

Solberg har tidigare hävdat att hon inte kände till affärerna och att hon inte gett Finnes några insiderkunskaper som kan ha hjälpt honom tjäna pengar.

Beskedet från ekobrottsmyndigheten gav Solberg "nya krafter" – och på tisdag kommer hon att frågas ut i det norska stortingets kontroll- och konstitutionsutskott. Bland annat om varför hon aldrig undersökte sin mans börsförehavanden.

– Jag ser fram emot att träffa utskottet på tisdag. Där kommer det också att gå att bemöta en del av de påståenden som har framförts, säger Solberg.

Høyre-ledaren Erna Solberg och hennes make Sindre Finnes. Bild tagen vid Norges kommunalval den 11 september, innan skandalen hade briserat med full kraft.
Høyre-ledaren Erna Solberg och hennes make Sindre Finnes. Bild tagen vid Norges kommunalval den 11 september, innan skandalen hade briserat med full kraft.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om