Trots att händelserna i Kongsberg, där en gärningsman dödade minst fem personer, slängde långa skuggor ägde maktskiftet rum enligt schemat på torsdagen. Erna Solbergs högerregering lämnade över till Støres allians med Arbeiderpartiet (AP) och Senterpartiet (SP).
– Vi är väldigt berörda av det som hände på Kongsberg i går, sade Støre när han presenterade sina ministrar.
Då hade kung Harald i det kungliga slottet i den norska huvudstaden tagit emot först den tillträdande Støre, och sedan den avgående statsministern Solberg, för att godkänna att landet bytte ledning på slaget klockan 12.
Trygve Slagsvold Vedum, SP-ledare och Støres koalitionspartner, blir finansminister. Förutom sig själv lade AP-ledaren Støre fram 18 ministernamn, varav 10 kvinnor.
Tufft departement
Många är slående unga, men kända som drivande och omtyckta, säger Svein Erik Tuastad, verksam vid Universitetet i Stavanger (UIS). Ett exempel är Emilie Enger Mehl (SP), 28, som blir justitieminister.
– Justitie är ett av de tuffaste departementen, säger Tuastad till TT.
– Där tar man nu in en ung, stark kvinna.
En annan trend är den geografiska fördelningen.
– Påfallande många är från Nordnorge.
Tuastad beskriver det som en trend i norsk politik, startad av i första hand SP, att framgångsrikt appellera till glesbygden.
Farlig motsättning
Den dominerande frågan om grön omställning landar dels hos klimatminister Espen Barth Eide, men även hos olje- och energiminister Marte Mjøs Persen, som båda tillhör Støres Arbeiderparti.
– Det finns utmaningar, absolut, men först och främst många chanser, sade statsministern om de 55-procentiga utsläppsminskningar till 2030 som EU och Norge satt upp.
– Vi ska utveckla, inte avveckla, sade han samtidigt om den norska oljeindustrin.
Men den motsättningen är farlig för AP/SP:s minoritetsstyre, menar Tuastad.
– Det går ju inte ihop. Och det är ett stort problem att man kan tror att man kan infria 55-procentsmålet utan att det svider.
– Det kanske mest allvarliga är att man tappar förtroende hos Sosialistisk Venstre (SV) och rödgröna partier, fortsätter han, syftande på Rødt och Miljøpartiet De Grönne (MDG).
Betalar priset
Dessa partier har en hårdare linje för att avveckla det norska oljeberoendet, och har delvis därför nobbat att gå in i den nya koalitionen. AP/SP är dock beroende av röster därifrån för att få igenom sina förslag i stortinget.
Därmed kan det bli en besvärlig resa för den nya regeringen, liknande den S/MP-styret i Sverige haft de senaste åren.
– De kan inte sola sig i all ny politik, utan uppmärksamheten kommer att handla om hur de ska få majoritet, säger Tuastad.
– Det är priset de måste betala för att ha bildat en tvåparti- i stället för trepartiregering.
Sveriges statsminister Stefan Löfven gratulerar Jonas Gahr Støre.
"Det är få länder som Sverige har så starka band med som Norge. Det är också få partier som har så nära band som de svenska socialdemokraterna och det norska Arbeiderpartiet. Jag ser fram emot att samarbetet mellan våra länder kan fortsätta att utvecklas och stärkas", säger Löfven i en skriftlig kommentar och önskar kollegan lycka till.