"Suicidal" Breivik i rätten i dag

Massmördaren Anders Behring Breiviks stämningsansökan mot norska staten tas i dag upp av Oslo tingsrätt. Breivik har stämt staten på grund av vad han anser är ett brott mot mänskliga rättigheter, då han måste avtjäna tid i isoleringscell.

Utøya, där Anders Behring Breivik mördade 69 människor sommaren 2011. Arkivbild.

Utøya, där Anders Behring Breivik mördade 69 människor sommaren 2011. Arkivbild.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix / TT

Norge2024-01-08 08:54

Anders Behring Breivik leddes på måndagsmorgonen in bakom ett skynke i den provisoriska rättssal som inrättats i Ringeriksfängelsets gymnastiksal, där Oslo tingsrätt under dagen tar upp hans stämningsansökan.

Dagen inleddes med att Breiviks advokat Øystein Storrvik avvisade att den dömde massmördaren stämt norska staten för att få en arena där han kan framföra sitt högerextrema budskap.

– Det är inte korrekt att säga att den här frågan handlar om att han ska kunna uttala sig offentligt, sade Storrvik om stämningsansökan.

Advokat: "Breivik är suicidal"

Breivik har stämt staten på grund av vad han anser är ett brott mot mänskliga rättigheter, då han måste avtjäna tid i isoleringscell.

Enligt hans advokat Øystein Storrvik är Anders Behring Breivik berättigad till straffskadestånd.

"Den långa perioden av isolering och frånvaro av meningsfull interaktion har materialiserats i straffskador för Breivik – inklusive det faktum att han nu är suicidal", skriver Storrvik i sin slutinlaga.

Enligt Øystein Storrvik är Breivik också beroende av antidepressiv medicin för att ta sig igenom dagarna i fängelset.

Under sin presentation tog Breiviks advokat också upp de tre undulater som fängelset gett honom efter att han ansökt om att få ha djur för att motverka skador under strafftiden.

– Han ville ha djur och gav då fängelset en rangordnad lista. Undulater var ganska långt ned placerade på listan, sade Øystein Storrvik.

Enligt Breiviks advokat hade den dömde massmördaren helst velat ha ett annat djur i cellen.

– Han är väldigt nöjd med det han har fått, men de som stod högst upp på listan var djur han kunde ha mer kontakt med. Fåglar är inte särskilt kompenserande, som jag ser det, sade Storrvik.

Mördade 69 människor

Det är andra gången som domstolen ska ta ställning till om de stränga villkor som Breivik är föremål för innebär att hans mänskliga rättigheter har kränkts.

Precis som vid tidigare mål där Breivik varit inblandad hålls rättegången i en provisorisk rättssal i Ringeriksfängelsets gymnastiksal.

Oslo tingsrätt har avsatt fem dagar för att pröva ärendet.

Anders Behring Breivik mördade 69 människor i ett dåd på Utøya sommaren 2011. Han detonerade samma dag en bomb i regeringskvarteren i Oslo, vilket kostade åtta människor livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!