Rysk övning norr om Norge inget skäl till oro

Ryssland genomför en stor militärövning i och ovan Barents hav, inte långt ifrån Norges nordliga kust. Inga konstigheter, även om en övning just nu kan göra många nervösa, förklarar Johan Norberg på FOI.

Ryssland har förhandsvarnat om sin militärövning i detta område.

Ryssland har förhandsvarnat om sin militärövning i detta område.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Norge/Ryssland2022-02-16 07:00

Det varningsområde som utfärdats med anledning av övningen är det största sedan Kalla kriget, enligt den norska försvarsmaktens talesperson Elisabeth Eikeland.

– Det är det största i modern tid, säger hon till nyhetssajten Barents Observer.

Ryssland har förvarnat om att man skulle genomföra en övningsserie för sina marinstridskrafter och en övning i sina kärnvapenstyrkor under början av 2022, berättar Johan Norberg, som är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) där han följer Rysslands militära utveckling.

– Det fanns uppgifter om detta i rysk press redan i januari.

Pågående serie

Marinövningen är en del av en serie under januari–februari där alla fem ryska mariner är inblandade.

– Den här serien pågår och man har gjort den här typen av stora marinövningar förut, ibland är det bara två eller tre mariner, ibland är det alla. Det är i sig inget konstigt.

En militärövning är å ena sidan bara övning. Det är soldater som tränar och alla länder har rätt att utbilda sina styrkor och göra det på sitt territorium och internationellt vatten, säger Johan Norberg.

– Men anledningen till att vi blir nervösa av övningar är att de faktiskt är fredstida manifesteringar av möjlig militär förmåga. En övning är så nära krig du kommer i fred.

Inte säsong

Om man väljer att tolka övningen utifrån det nuvarande läget, tycker Johan Norberg att man kan notera tajmingen – att man genomför en övning med kärnvapenförband – mot bakgrund av det som händer i Ukraina.

– I vanliga fall kör man inte den här typen av stora övningar av kärnvapen på vintern. De brukar vara på hösten, det här är inte den vanliga säsongen.

– Om man sedan väljer att tolka det så kan man säga att Ryssland påminner världen om att de har kärnvapen. Men det visste vi ju redan.

Försvarsmaktens kommunikationsavdelning skriver i ett mejl till TT att man inte vill kommentera de ryska övningarna just nu, men att Försvarsmakten har en god lägesbild av övningsverksamhet, aktivitet och kapacitet i närområdet och att man följer utvecklingen över tiden.

Den atomdrivna robotkryssaren Pjotr Velikij, den ryska nordflottans flaggskepp, deltar i en övning i Barents hav. Arkivbild.
Den atomdrivna robotkryssaren Pjotr Velikij, den ryska nordflottans flaggskepp, deltar i en övning i Barents hav. Arkivbild.
Fakta: Övningen i Barents hav

Den varning som gått ut, en så kallad Notam, har utfärdats för ett område som sträcker sig över omkring 100 mil från ön Kolgujev vid Rysslands ishavskust, längs med Kolahalvön och Norges kust, till ungefär Björnön, mellan Nordkap och Svalbard.

Varningen gäller under förmiddagar mellan onsdag och lördag denna vecka. Poängen med en sådan är att civil trafik ska hålla sig undan för att inte bli beskjuten.

I övningen deltar 20 fartyg från Rysslands nordflotta samt ett tiotal flygplan, har den ryska marinen meddelat nyhetsbyrån Interfax. Bland annat deltar den atomdrivna robotkryssaren Pjotr Velikij (Peter den store), som är ett av nordflottans största fartyg, och ubåtar.

Under andra halvan av mars planerar Nato övningen Cold Response i och omkring Norge. Övningen, som har genomförts tidigare, ser ut att bli den största hittills med 25 deltagande länder, däribland partnerskapsländerna Sverige och Finland, och upp emot 16 000 soldater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!