Wagner-avhoppare i Oslo: Fanns ingen plan

Rysslands Wagner-soldater skickades i strid utan strategi – och blev dödade på löpande band, hävdar avhopparen Andrej Medvedev som har tagit sig till Norge. Han pekar ut Wagners högste ledare som djävulen själv.

Den ryska soldatgruppen Wagners förehavanden i Ukraina kan blottläggas av en avhoppare i Norge. När gruppen har fått en mer formell roll i Ukrainakriget har det också fått ett formellt högkvarter, i det här glashuset i S:t Petersburg. Arkivbild.

Den ryska soldatgruppen Wagners förehavanden i Ukraina kan blottläggas av en avhoppare i Norge. När gruppen har fått en mer formell roll i Ukrainakriget har det också fått ett formellt högkvarter, i det här glashuset i S:t Petersburg. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Norge/Ukraina2023-01-31 10:56

I en intervju med CNN berättar 26-årige Medvedev, på videolänk från Oslo, om hur rekryter behandlades av Wagner-styrkornas befälhavare.

– De samlade personer som inte ville strida och sköt dem framför nykomlingarna. De hämtade två fångar som hade vägrat att gå ut i strid och sköt dem framför allihop och begravde dem mitt i de skyttegravar som hade grävts av de som höll på att utbildas, säger han.

Föranleder utredning

Andrej Medvedev kom till Norge från Ryssland över gränsen i norr den 13 januari. Han säger sig ha bevis för omfattande krigsförbrytelser som begåtts av de ryska Wagner-styrkorna i Ukraina. Med sig hade han bland annat flera usb-minnen.

Såväl den norska rikskriminalpolisen Kripos som FN:s utredningskommitté som fokuserar på Ukraina visar intresse för ryssens berättelser. Men det har också satts vissa frågetecken kring saker som han hittills har berättat.

En kartläggning som tidningen Aftenposten har gjort visar motsägelser i hans berättelser och bedömare ifrågasätter bland annat att 26-åringen på kort tid och med relativt ringa militär erfarenhet skulle ha kunnat bli ett befäl inom Wagner. Det hålls också som ganska otroligt att han skulle kunna ha tagit sig över gränsen utan hjälp.

Mycket av det Medvedev har berättat om kriget är svårt eller omöjligt att verifiera i detta läge. I en intervju med oberoende ryska The Insider före flykten berättade han om åtminstone tio utomrättsliga avrättningar.

"Var vårt problem"

Enligt Medvedev tog han värvning i Wagner i somras, på ett fyramånaderskontrakt. Som befäl säger han sig ha sett hur mängder av soldater dödades och ersattes i snabb takt. För CNN berättar han att det var upp till soldaterna själva att lägga upp stridsplanerna:

– Det fanns ingen riktig taktik över huvud taget. Vi fick bara order utifrån var motståndarna befann sig. . . Det gavs inga definitiva order om hur vi skulle göra. Vi bara planerade för hur vi skulle gå fram, steg för steg. Vem som skulle ge eld, vilken typ av skift vi skulle arbeta i. . . Hur det skulle gå var vårt problem.

Medvedev säger att han var i Ukraina i sex dagar innan han kom fram till att han behövde sticka därifrån, i och med att han och alla hans kamrater betraktades som kanonmat.

– Du vet, jag såg mod på bägge sidor, även på den ukrainska sidan, och bland våra killar. . . Jag vill bara att de ska veta det.

Ber om ursäkt

Andrej Medvedev har också låtit sig intervjuas av norska NRK. NRK poängterar att han kom till intervjutillfället ensam på måndagskvällen, utan några synbara säkerhetsåtgärder, mitt på Oslos paradgata Karl Johan.

Han bemöter bland annat kritik från ukrainare i Norge, som inte anser att han bör få asyl där. Han säger att han erkänner sina misstag.

– Jag har ställt mig upp emot det. Jag ber er att inte döma mig, och oavsett det så ber jag om ursäkt, säger Medvedev.

26-åringen ser en fara för sitt liv om han mot förmodan skulle utlämnas, oavsett om det är till Ryssland eller Ukraina.

Han pekar på Wagner-avhopparen Jevgenij Nuzjin, som överlämnade sig till ukrainska styrkor för att sedan dyka upp hos Wagner-gruppen igen efter en förmodad fångutväxling. Han slogs brutalt ihjäl med en slägghammare, vilket filmades och demonstrativt publicerades i Wagners kanaler i sociala medier.

Spår ny ledning

Wagner-grundaren Jevgenij Prigozjin har bekräftat att Andrej Medvedev var del av Wagner, men också anklagat honom för brott.

Det är möjligt att Medvedev själv kommer att bli föremål för krigsbrottsutredning. Han vill inte säga något om vad han själv har gjort som Wagner-soldat i Ukraina, men han beskriver Prigozjin som "djävulen själv".

– Förr eller senare kommer propagandan i Ryssland att sluta fungera. Folket kommer att resa sig och alla våra ledare. . . kommer att gå att få tag i och en ny ledare kommer att träda fram, säger han till CNN.

Den Kremlkopplade och förmögne affärsmannen Jevgenij Prigozjin har klivit fram som Wagner-gruppens ledare. Här har han fotograferats på en kyrkogård i S:t Petersburg där stupade från Ukraina har begravts. Arkivbild.
Den Kremlkopplade och förmögne affärsmannen Jevgenij Prigozjin har klivit fram som Wagner-gruppens ledare. Här har han fotograferats på en kyrkogård i S:t Petersburg där stupade från Ukraina har begravts. Arkivbild.
Fakta: Wagnergruppen

Wagnergruppen (TjVK Vagner eller Gruppa Vagnera) är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen. Den verkar för ryska intressen i konfliktzoner och länder världen över.

Dess högste ledare och främste finansiär, Jevgenij Prigozjin, är en cateringmagnat med nära band till Vladimir Putin. Han har tjänat en stor förmögenhet på förmånliga upphandlingar av matleveranser.

Gruppen grundades av den ryske officeraren Dmitrij Utkin. Namnet kom enligt ryska medieuppgifter från Utkins militära kortnamn Wagner, som han sägs ha hämtat från kompositören Richard Wagner med anledning av att det var Adolf Hitlers favoritkompositör.

Wagnergruppen bedöms ha fått utföra uppdrag som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för.

Gruppen omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: i Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken med flera.

Styrkorna anklagas för mängder av krigsförbrytelser. I vissa fall stödjer de regimer och i andra slår de vakt om viktiga oljefält och gruvor.

Wagnergruppen förde länge en ljusskygg tillvaro och Jevgenij Prigozjin dementerade länge tvärt att han hade något med den att göra. I Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har gruppen tagit en mer formell roll, vid sidan av och emellanåt i viss konkurrens med den ryska armén. Prigozjin har klivit fram som dess ledare och talesperson.

I oktober 2022 öppnades ett formellt Wagnerhögkvarter i ett höghus med glasfasad i S:t Petersburg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!