Virusutbrottet i Nordkorea oroar

Nordkorea har bekrÀftat ytterligare 15 dödsfall och hundratusentals nya febersmittade. Det Àr oklart hur mÄnga av dessa som Àr covidsmittade.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under en nyhetssÀndning i sydkoreansk tv pÄ lördagen.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under en nyhetssÀndning i sydkoreansk tv pÄ lördagen.

Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Norkorea2022-05-15 06:01

Efter att ha hÄllit fast vid en, av omvÀrlden omtvistad, stÄndpunkt att man lyckats hÄlla covid-19 utanför landets grÀnser i över tvÄ Är, meddelande diktaturen i torsdags att man hade konstaterat sitt första fall av smittan.

Enligt Nordkorea sprids en "febersjukdom" explosivt över landet sedan slutet av april, men man har inte offentliggjort hur mÄnga av dessa feberfall som har kunnat bekrÀftas vara covid. Enligt flera bedömare har landet inte ens kapacitet att testa alla misstÀnkta fall.

Totalt har nu 42 feberdödsfall kommunicerats frĂ„n myndighetshĂ„ll. Enligt den statliga nyhetsbyrĂ„n KCNA har totalt över 820 000 personer registrerats som febersmittade.

Utbrottet har utlöst en oro för en humanitÀr kris i Nordkorea eftersom de flesta av de 26 miljoner invÄnarna tros vara ovaccinerade och landets hÀlsovÄrdssystem Àr eftersatt sedan mÄnga Är. Vissa experter sÀger att oerhört mÄnga kan dö i Nordkorea om man inte omedelbart tar emot externa leveranser av vaccin, mediciner och andra medicinska förnödenheter.

– Utan covid-19-tester förlitar sig Nordkorea pĂ„ kroppstemperaturkontroller för att anta smitta. Men med en sĂ„ mycket sĂ€mre och inexakt undersökningsmetod Ă€r det omöjligt att hitta asymptomatiska virusbĂ€rare och kontrollera virala ökningar, sĂ€ger analytikern Cheong Seong-Chang vid Sydkoreas Sejong-institut.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!