Fortsatt utbrott – Nya Zeeland stänger längre

Nedstängningen i Nya Zeeland förlängs sedan antalet covidfall ökat och spridit sig från landets största stad, Auckland, till bland annat huvudstaden Wellington.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern vid en presskonferens i Wellington under torsdagen.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern vid en presskonferens i Wellington under torsdagen.

Foto: Robert Kitchin/AP/TT

Nya Zeeland2021-08-20 08:18

Under fredagen har elva nya coronafall rapporterats. Tre av dem i Wellington bland personer som nyligen rest till Auckland och där blivit exponerade för smittan. Sammanlagt har 31 personer konstaterats smittade i landet.

Enligt premiärministern behöver hela landet nu ha "hög beredskap" och den förlängda nedstängningen gäller till midnatt på tisdag.

– Vi vet helt enkelt inte hela omfattningen av deltautbrottet, säger hon vid en presskonferens.

Enligt henne fungerar nedstängningsstrategin.

– Fallen ökar och sedan minskar de tills vi inte har några. Det är väl beprövat … vi behöver bara hålla ut.

Kopplade fall

Beskedet om att hela landet skulle stängas i tre dagar kom i tisdags då Nya Zeeland konstaterat sitt första fall inom landet sedan i februari. Redan då meddelades att Auckland, där fallet upptäckts, skulle stängas i sju dagar. Och nu ska detta gälla hela landet, meddelar premiärministern.

Enligt henne har samtliga nu kända fall koppling till varandra.

– Det är viktigt eftersom det innebär att vi börjar få en bild av klustrets ytterkanter.

Utbrottet har spårats tillbaka till en person som nyligen kommit hem från Sydney i Australien, men det är oklart hur smittan kunnat spridas ut i samhället trots karantänreglerna.

Få vaccinerade

Det kan bli aktuellt med ytterligare förlängning av nedstängningen, enligt hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield.

Fram till i tisdags hade landet med 5,1 miljoner invånare varit virusfritt och sluppit restriktioner inom landet sedan i våras. Däremot har reglerna för inresa i landet varit strikta hela tiden.

Jacinda Ardern har hyllats för att ha lyckats stoppa coronaviruset i landet genom tuffa nedstängningar. Nu kommer däremot kritik mot regeringen för att endast 19 procent av befolkningen hittills har vaccinerats, vilket är långsammast av alla OECD-länder. Även om antalet fall är mycket få innebär den nya och smittsammare deltavarianten av viruset oro för fortsatt spridning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!