John Oliver fixade segern åt puteketeke

Århundradets fågel i Nya Zeeland är en puteketeke. Och det kan den färgglada fågeln tacka komikern John Oliver och hans amerikanska tv-show för.

Två puteketeke-fåglar simmar på Lake Ellesmere utanför Christchurch i Nya Zeeland. Arkivbild.

Två puteketeke-fåglar simmar på Lake Ellesmere utanför Christchurch i Nya Zeeland. Arkivbild.

Foto: Peter Foulds/AP/TT

Nya Zeeland2023-11-15 04:40

Nya Zeelands naturvårdsförening håller varje år en omröstning om årets fågel, och när de i år firade 100 år döpte de om tävlingen – varpå John Oliver nappade och i sin tv-show i USA "Last week tonight" ofta och gärna kampanjade för just puteketeke.

Fågeln, en art av skäggdopping som bara finns i Nya Zeeland och Australien, väckte komikerns intresse när han såg deras parningsdans.

– De tar båda en bunt blött gräs och bröstar upp sig innan de ställer sig upp och ser ut att vara osäkra på vad de ska göra sedan, har Oliver sagt i sitt program, med tillägget att han aldrig tidigare har identifierat sig så mycket med något han sett.

Hans kampanj fördes inte bara i tv, han har sett till att reklamaffischer för omröstningen har satts upp inte bara i Wellington, utan även i Paris, Tokyo, London och Bombay (Mumbai).

– Det är ju trots allt det demokrati handlar om. Att USA lägger sig i utländska val, sade han i "Last week tonight".

Att han kunde lägga sig i berodde på att han utnyttjade ett kryphål som gjorde att alla med en mejladress kunde rösta. Det ledde till att mer än sex gånger det normala antalet röster kom in, drygt 350 000.

Röstningen fick enligt organisationen hela systemet att krascha.

– Det har varit galet, i bästa möjliga mening, säger föreningens ordförande Nicola Toki till AP.

John Oliver är förstås glad över segern, men påpekade innan han visste hur omröstningen slutade att:

– Alla era fåglar är fantastiska, och det skulle vara en ära att förlora mot vilken som helst. Men det är lätt för mig att säga för vi kommer ju inte att förlora, eller hur? Vi kommer att vinna, och vinna stort.

En av kampanjaffischerna för århundradets fågel, här från Wellington i Nya Zeeland.
En av kampanjaffischerna för århundradets fågel, här från Wellington i Nya Zeeland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om