Nya Zeeland öppnar gränserna för fler

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att landet är redo att "välkomna världen tillbaka", skriver New Zealand Herald.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern välkomnar besökare. Arkivbild.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern välkomnar besökare. Arkivbild.

Foto: Mark Mitchell/AP/TT

Nya Zeeland2022-03-16 03:20

Från och med den 12 april tillåts fullt vaccinerade australier inresa i Nya Zeeland utan att tillbringa tid i karantän.

Den första maj är det sedan fritt fram för inresa för vaccinerade personer från ett sextiotal länder, däribland Sverige.

– Vi har nu fått rådet att det är säkert att raskt gå till nästa steg av gränsåteröppningen, för att få tillbaka våra turister, säger Ardern.

– Kort sagt, vi är redo att välkomna världen tillbaka.

Gränsen är redan öppen för nyzeeländare, och sedan i måndags släpps personer med vissa viktiga yrken in utan att behöva isolera sig.

Nya Zeeland har haft några av världens strängaste gränskontroller under pandemin. Ö-riket har hittills krävt att de flesta anländande tillbringar tio dagar i karantän på hotell som kontrolleras av militären. Det har blivit en flaskhals för återvändande nyzeeländare, som har fått finna sig i att ett lotteriliknande system har avgjort vilka som får karantänplatserna, och därmed vilka som kunnat flyga hem eller inte.

De stränga reglerna har antagligen gjort att landet kommit lindrigt undan i pandemin, men på senare tid har de ifrågasatts allt mer högljutt, eftersom omikronvarianten sprids i landet.

Enligt myndigheterna har 94 procent av befolkningen över tolv år fått två doser vaccin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!