Omikronfritt – här firas jul nästan som vanligt

I högsommarvärme – och med minimal spridning av omikronvarianten av coronaviruset – har flera regioner i Nya Zeeland som ett av få länder kunnat fira en jul nästan fri från restriktioner.

Julsugna nyzeeländare manar till vaccin längs vägen, den 21 december.

Julsugna nyzeeländare manar till vaccin längs vägen, den 21 december.

Foto: Dean Purcell/AP/TT

Nya Zeeland2021-12-25 08:34

Kontrollen vid landets gränser har varit hård, och de få fall av omikron som upptäckts har varit inresande som isolerats vid gränsen och därmed har effektivt kunnat stoppas.

Tidigare nedstängning och hårda karantänsregler har dock resulterat i att en del nyzeeländare som bor utomlands haft svårt att återvända hem till julfirandet. Deltaviruset slog tidigare relativt hårt mot landet, vilket till exempel resulterade i att största staden Auckland delvis stängdes ned. Flera regioner klassas fortfarande som "röda zoner", där bara ett begränsat antal får samlas på evenemang, förutsatt att de vaccinerats, och munskydd krävs.

Regeringen har beslutat om en rad förebyggande åtgärder med anledning av spridningen av omikronvarianten. Enligt de nya riktlinjerna ska tiden mellan den andra och tredje vaccindosen kortas från sex till fyra månader.

95 procent av den vuxna befolkningen har fått minst en dos vaccin i armen, och är därmed också en av världens mest vaccinerade befolkning. Landet har med sina 5,5 miljoner invånare bara rapporterat 50 covidrelaterade dödsfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!