Superlördag fick Nya Zeeland att massvaccinera

Nya Zeeland vill fĂ„ fler att vaccinera sig mot covid-19. För att nĂ„ mĂ„let arrangerade landet ett jĂ€tteevenemang som pĂ„gĂ„r hela lördagen. PĂ„ eftermiddagen hade över 122 000 vaccinerat sig.

Tre av de över 120|000 nyzeelÀndare som vaccinerade sig pÄ lördagen.

Tre av de över 120|000 nyzeelÀndare som vaccinerade sig pÄ lördagen.

Foto: Brett Phibbs/AP/TT

Nya Zeeland2021-10-16 07:33

Med runt 63 procent fullt vaccinerade och ytterligare 20 procent som har tagit en första dos har landet arrangerat en superlördag med mĂ„let att minst 100 000 skulle fĂ„ en spruta, sĂ„ att landet kan nĂ€rma sig 90 procent vaccinerade.

Tv-kanaler och tidningar har under hela dagen direktsÀnt frÄn norr till söder i landet, rapporterar NZ Herald. Kliniker bjuder pÄ allt frÄn livemusik till hamburgare och till och med i luften bjöds det pÄ vaccin. NÀstan i alla fall.

Flygbolaget Air New Zealand lÀt ett av sina plan för en dag vara vaccinationscenter och platserna bokades genast upp.

Uppdaterade mÄlet

Och med hjĂ€lp av lokala kĂ€ndisar stjĂ€rnor som sĂ„ngerskan Lorde och filmregissören Taika Waititi har man nĂ„tt mĂ„let – och lite till.

– Jag Ă€r den förste att erkĂ€nna att jag inte tycket om sprutor, men Ă€nda sedan jag var barn har jag skĂ€mt bort mig sjĂ€lv med ett besök pĂ„ ett bageri efterĂ„t, sade Lorde i tv-sĂ€ndningen, som fortsĂ€tter till sen kvĂ€ll, lokal tid.

Redan pĂ„ eftermiddagen kunde premiĂ€rminister Jacinda Ardern meddela att 122 000 doser getts och hon uppdaterade dĂ„ mĂ„let till att minst 150 000 skulle ta en spruta under dagen – lĂ„ngt fler Ă€n de 69 000 som var rekordet före lördagen.

FĂ„ drabbade

Nya Zeeland har i stort varit isolerat frĂ„n omvĂ€rlden under pandemin och enligt Johns Hopkins universitetet i USA har bara 28 personer avlidit av covid-19 och knappt 5 000 smittats. Det har Ă„ andra sidan lett till att fĂ„ har kĂ€nt behov av att vaccinera sig snabbt, vilket gjort att landets grĂ€nser fortfarande Ă€r stĂ€ngda.

– Nu vill jag att sĂ„ mĂ„nga som möjligt vaccinerar sig sĂ„ att jag kan komma hem, sade den Oscarsbelönade regissören och författaren Taika Waititi ("Jojo Rabbit") frĂ„n Hollywood i tv-sĂ€ndningen.

Sheryl Mai och Kirk Milner försöker fÄ folk till vaccineringen i Whangarei.
Sheryl Mai och Kirk Milner försöker fÄ folk till vaccineringen i Whangarei.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!