Förhandlingarna om Brexit återupptas

Efter ett drygt dygns paus återupptas brexitförhandlingarna på söndag. Beskedet kom efter ett telefonsamtal mellan premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen

Den brittiske premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild

Den brittiske premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild

Foto: Matt Dunham/AP/TT

Olyckor, katastrofer2020-12-05 09:15

Deras timslånga samtal på lördagen utmynnade i ett gemensamt uttalande. Där välkomnar de att "framsteg har åstadkommits inom många områden".

Johnson och von der Leyen har instruerat sina chefsförhandlare – David Frost respektive Michel Barnier – att återvända till förhandlingsbordet i Bryssel på söndagen.

"Vi får se om det finns en väg framåt", kommenterar EU:s chefsförhandlare Barnier.

På måndag kväll ska von der Leyen och Johnson prata med varandra igen.

Tre knäckfrågor

Inget genombrott anas än i förhandlingarna. "Betydande skillnader kvarstår i tre avgörande frågor: handelsvillkor, styrelseformer och fiske. Båda sidor underströk att ingen överenskommelse är möjlig utan att dessa frågor är lösta", skriver de i det gemensamma uttalandet.

På fredagskvällen kom beskedet att förhandlingarna pausats.

"Vi var i dag eniga om att förutsättningarna för ett avtal ännu inte finns, på grund av betydande meningsskiljaktigheter", skrev Barnier och hans brittiske motpart Frost i ett gemensamt uttalande på Twitter.

Fisket svårast

Fisket pekas ut som en av de största stötestenarna, där striden gäller i vilken utsträckning EU ska få rätt till fiske i brittiska vatten.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för företag och allmänhet.

Den 1 januari 2021 löper de brittiska övergångsreglerna ut. Om ingen uppgörelse om framtida samarbetsregler kan nås väntar drastiska förändringar om allt från tullar till fiskekvoter från årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!