IFRC: 10 miljoner fick fly klimatkatastrofer

Omkring 10,3 miljoner människor har tvingats lämna sina hem på grund av händelser kopplade till klimatförändringarna det senaste halvåret.

Översvämmade hus i Cagayan-området i Filippinerna förra året. Arkivbild.

Översvämmade hus i Cagayan-området i Filippinerna förra året. Arkivbild.

Foto: Filippinernas kustbevakning/AP/TT

Olyckor, katastrofer2021-03-17 11:01

Det slås fast i en rapport från Internationella Rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC). Under samma period tvingades omkring 2,3 miljoner människor fly undan konflikter, enligt organisationen.

Omkring 60 procent av dem som tvingades fly klimatkopplade händelser som översvämningar och torka i sina länder bor i Asien, enligt IFRC.

Även om statistiken bara omfattar september 2020 till februari 2021 så belyser den en växande global trend när det gäller klimatrelaterade förflyttningar, enligt IFRC:s Helen Brunt som jobbar med migrationsfrågor i Asien och Stillahavsområdet.

Hon konstaterar att läget för många drabbade blir ännu tuffare eftersom "klimatförändringarna förvärrar existerande faktorer som fattigdom, konflikter och politisk instabilitet". Det gör återhämtningen svårare, i synnerhet som det händer att flera katastrofer följer på varandra, enligt Brunt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!