– Det gör den inte. Det blir en del av den fakta som man får värdera, men haveriutredningen fortsätter och tittar på många fler aspekter, säger Peter Swaffer, avdelningschef vid Statens haverikommission, till TT.
Flygplanet blev nedskjutet tidigt på morgonen den 8 januari. Samtliga 176 personer ombord dödades. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.
Mänskliga faktorn
Nu konstaterar militäråklagaren i huvudstadsprovinsen, Gholam Abbas Torki, att från den iranska militärens håll gavs det inte någon order om att skjuta ned planet. I stället var det den mänskliga faktorn i form av ett handhavandefel, rapporterar nyhetsbyrån Tasnim.
Enligt åklagaren finns det inte heller någon indikation på att ett cyberangrepp på iranska militära system låg bakom händelsen, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Möte i Paris
Eftersom svenskar omkom i kraschen har Sverige en expert med i haveriutredningen.
– Vad som ligger framför oss nu är ett möte som inleds den 20 juli i Paris. Då sker den så kallade nedladdningen av data från ljud- och färdregistrator, säger Peter Swaffer.
Han säger att när den datan är analyserad kan det kasta nytt ljus över vad som hände ombord på planet innan och efter att det träffades.
– Det finns många frågor att besvara. Det blir intressant att se om piloterna upplevt något innan. Och vad skedde efter missilträffen, var besättningen utslagen eller kämpade man med flygplanet? Det tillryggalägger ju lika lång distans över backen efter smällen som innan.
När haveriutredningen kan vara färdig är oklart, men Peter Swaffer tror att det dröjer in bit in på nästa år.