Kina: Ingen fara nÀr vÄr raket störtar

Den kinesiska rymdraket som störtar mot jorden i helgen vÀntas inte orsaka nÄgon skada. Det försÀkrar regimen i Peking, efter larmrapporter om att vrakdelar kan slÄ ned nÀstan var som helst i vÀrlden.

Long March 5B-raketen vid uppskjutningen frÄn Wenchang pÄ semesterön Hainan i södra Kina.

Long March 5B-raketen vid uppskjutningen frÄn Wenchang pÄ semesterön Hainan i södra Kina.

Foto: Pu Xiaoxu/Nya Kina/AP/TT

Olyckor, katastrofer2021-05-07 17:12

Raketen, av typen som pÄ engelska kallas Long March 5B, vÀger 20 ton. Den Àr det i sÀrklass tyngsta skrotet som lÀmnats i rymden de senaste 30 Ären, enligt medier i vÀstvÀrlden.

Men utrikesdepartementets talesman Wang Wenbin sÀger att det allra mesta av raketen kommer att brinna upp i atmosfÀren. Att nÄgra delar skulle slÄ ned och orsaka skada hÄller han för högst otroligt, rapporterar nyhetsbyrÄer frÄn Peking.

TrÀffade byggnader

SÄ sent som förra Äret nÄdde dock delar frÄn en annan Long March-raket jordytan.

– Det slutade med att avlĂ„nga metallbitar föll frĂ„n himlen och slog sönder byggnader i Elfenbenskusten, sĂ€ger Jonathan McDowell, astrofysiker vid Harvard University, till The Guardian.

– Det mesta brann upp men jĂ€ttelika metalldelar slog ned. Vi hade stor tur att ingen skadades.

Den nya raketen sköts upp den 29 april, med den första modulen till en rymdstation som Kina ska bygga i omloppsbana.

I helgen

Resterna av raketen flyger med extrem hastighet, och gör ett varv runt jorden pÄ 90 minuter. Det gör plats och exakt tid för eventuella nedslag omöjliga att berÀkna pÄ förhand. Troligen störtar raketen i helgen eller i början av nÀsta vecka.

Banan gÄr dock inte över polarregionerna, och skulle delar nÄ Europa sÄ blir det nere runt Medelhavet. Det troligaste Àr att eventuella delar slÄr ned i vÀrldshaven, eftersom de utgör majoriteten av planetens yta.

– Vi hoppas att den landar dĂ€r den inte skadar nĂ„gon, sĂ€ger USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

Han andas försiktig kritik mot att Kina inte hanterar sitt rymdskrot bÀttre.

– Detta pĂ„minner om att vi som har verksamhet i rymden har krav pĂ„ oss, eller borde ha krav pĂ„ oss, att agera pĂ„ ett sĂ€kert och omsorgsfullt sĂ€tt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!