Kraftiga jordskalv längs Eldringen

Två kraftiga jordskalv har inträffat i Oceanien längs med den så kallade Eldringen – ett utanför den indonesiska ön Sumatra och ett öster om öriket Nya Kaledonien.

En överblicksbild av Nouméa, den största staden i Nya Kaledonien. Staden ligger dock på motsatt kust från den i riktning mot det skalv som inträffat. Arkivbild.

En överblicksbild av Nouméa, den största staden i Nya Kaledonien. Staden ligger dock på motsatt kust från den i riktning mot det skalv som inträffat. Arkivbild.

Foto: Theo Rouby/AP/TT

Olyckor, katastrofer2021-02-10 15:13

Skalvet utanför Nya Kaledonien, som ligger öster om Australien och norr om Nya Zeeland, är det kraftigaste. Myndigheterna varnar för att skakningarna kan driva höga vågor mot land.

"Farliga tsunamivågor från detta jordskalv är möjliga inom de närmaste tre timmarna", meddelar ett amerikanskt institut som följer och varnar för tsunamirisker i och kring Stilla havet.

Dessa vågor väntas dock bli relativt små – mellan tre decimeter och en meter höga.

Europas geologiska myndighet EMSC uppmäter en magnitud på 7,6 och USA:s dito USGS mäter 7,5. Epicentrum bestäms till en punkt omkring 40 landmil öster om den mindre ön Tadine.

Strax norrut ligger de sydligaste öarna i landet Vanuatu. Ännu längre österut ligger Fiji.

Även skalvet utanför Sumatra skedde till havs. Dess magnitud uppmäts till omkring 6,2, men där har ingen tsunamivarning utfärdats. Skalvet skedde på omkring en mils djup, ett 20-tal mil från kuststaden Bengkulu.

Eldringen är en geografisk ring som omger Stilla havet, där jordens tektoniska plattor stöter emot varandra och orsakar hög vulkanisk aktivitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!