Norge hämtar barnfamiljer efter grekisk brand

Närmare 13 000 personer kan stå utan hem sedan Greklands största flyktingläger ödelagts i en omfattande brand. EU-länder uppmanas att ta emot migranter från Moria – och Norge har lovat att välkomna barnfamiljer.

Migranter försöker komma undan elden vid flyktinglägret Moria, på Lesbos i Grekland.

Migranter försöker komma undan elden vid flyktinglägret Moria, på Lesbos i Grekland.

Foto: Panagiotis Balaskas/AP/TT

Olyckor, katastrofer2020-09-09 04:50

Ännu finns inga uppgifter om dödsfall eller allvarliga skador i branden i lägret Moria på Lesbos. Nödläge kommer att utlysas på hela ön, uppger regeringstalesmannen Stelios Petsas som säger att myndigheterna står inför en enorm utmaning med att hysa de tusentals hemlösa mitt i den pågående coronapandemin.

Tyskland uppmanar EU-länder att ta emot migranter från lägret, skriver utrikesminister Heiko Maas på Twitter.

Norge kommer att ta emot 50 personer från Moria framförallt barnfamiljer.

– Vi kommer att behandla deras asylsökningar, säger statsminister Erna Solberg (H) till NRK.

De norska regeringspartierna enades redan i maj om att Norge ska hämta ett obestämt antal barn från de grekiska lägren – under förutsättning att minst åtta EU-länder först gör samma sak. I dagsläget har sju länder gjort det, men efter branden anser regeringen att situationen har blivit ohållbar.

"Deras hem är borta"

Enligt Greklands migrationsdepartement är lägret "troligtvis totalförstört", skriver nyhetsbyrån Reuters. På tv-bilder syns människor leta efter personliga tillhörigheter bland pyrande containrar och tältspillror.

Enligt lokal räddningstjänst rörde det sig till en början om spridda bränder i och runt lägret. Under natten berättade nyhetsbyrån AFP:s utsända fotograf om hur nästan hela lägret stod i lågor.

"Hela lägret brinner. Allting brinner. Människor flyr. Deras hem i Moria är borta", skriver organisationen Stand by Me Lesvos på Twitter, och uppger samtidigt att de fått rapporter om att invånare på ön försökt stoppa flyende asylsökande från att ta sig mot en närliggande by.

Räddningstjänsten uppger å sin sida att boende i lägret försökte tvinga tillbaka brandmän som skulle släcka branden. Tusentals tält, en vårdklinik och flera administrativa kontor ska ha ödelagts.

"Kunde förhindrats"

En utredning om eventuell mordbrand ska ha inletts. Enligt den grekiska nyhetsbyrån ANA startade branden efter ett upplopp av asylsökande som isolerats sedan de testat positivt för coronaviruset, eller haft nära kontakt med någon smittad. 35 personer har hittills bekräftats smittade.

Bränder har brutit ut i lägret vid flera tidigare tillfällen. Närmare 13 000 personer bor i Moria, fler än fyra gånger så många som lägret ursprungligen är byggt för. De undermåliga levnadsförhållandena har upprepade gånger kritiserats av hjälp- och människorättsorganisationer.

Under coronapandemin har organisationer varnat för att överbefolkningen gör social distansering och grundläggande hygienåtgärder omöjliga.

"Det här är en mardröm som blivit sann, men en mardröm som enkelt kunde ha förhindrats", skriver Stand by Me Lesvos på Facebook.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!