Nyfödda kvävda i indisk sjukhusbrand

Tio spädbarn har omkommit i en brand i den indiska delstaten Maharashtra. De barn som dog var mellan några dagar och tre månader gamla och vårdades på en särskild avdelning för nyfödda med extra vårdbehov.

Foto:

Olyckor, katastrofer2021-01-09 05:55

Branden bröt under tidiga lördagsmorgonen ut på bb-avdelningen på distriktssjukhuset i distriktet Bhandara.

Sjuksköterskor som gick rond upptäckte först att rök kom från neonatalenheten på avdelningen och larmade då brandkår.

Lämnades i kuvöser

Enligt vittnesmål från läkare försökte personal och brandmän få med sig de nyfödda barnen kort efter att branden upptäcktes, men elden hade då redan spridit sig så pass mycket att de endast kunde få med sig sju av barnen på avdelningen – tio lämnades i sina kuvöser.

– Orsaken till branden är ännu inte känd men vår personal släckte den så fort de kunde. Barnen kvävdes av brandröken, säger läkaren Pramod Khandate.

Brandkåren släckte elden innan den spred sig till andra delar av sjukhuset men flera patienter evakuerades av säkerhetsskäl. Hur många som skadats är ännu inte känt.

"Hjärtekrossande tragedi"

Tragedin har frammanat reaktioner från så väl civila som politiker.

"Hjärtekrossande tragedi i Bhandara, Maharashtra, där vi förlorade dyrbara nya liv. Mina tankar är med de familjer som förlorat någon. Jag hoppas att de som skadats tillfrisknar så fort så möjligt", skriver Indiens premiärminister Narendra Modi på Twitter.

Även den indiske oppositionsledaren Rahul Gandhi uttryckte sin sorg över det som hänt och kallade branden för "extremt tragisk".

Brandsäkerhet kritiseras

Händelsen har även föranlett en debatt om bristande brandsäkerhet på indiska sjukhus.

Många i Indien minns ännu den jättebrand på ett sjukhus i Calcutta 2011 som kostade över 90 personer livet.

Så sent som i november i fjol dog nio patienter som vårdades på en covidavdelning i staden Rajkot efter att sjukhuset börjat brinna. Åtta andra, även de covidpatienter, miste livet i en sjukhusbrand i staden Ahmedabad i augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!