"Olyckor av den här typen kommer att öka"

Omfattande glaciärras med katastrofala följder kan inträffa även i ett stabilt klimat. Däremot kan vi räkna med att olyckor liknande den i Himalaya blir vanligare med klimatförändringarna.
–Det finns ett klart samband med ökad avsmältning, säger Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universitet.

Vy över delar av olycksområdet efter söndagens glaciärras i den indiska delstaten Uttarakhand.

Vy över delar av olycksområdet efter söndagens glaciärras i den indiska delstaten Uttarakhand.

Foto: AP/TT

Olyckor, katastrofer2021-02-07 16:29

100 till 150 personer befaras döda efter att glaciären Nanda Devi i delstaten Uttarakhand i norra Indien på söndagen kollapsade och störtade ner i en damm med svåra översvämningar som följd. Per Holmlund tror att det rör sig om de nedre delarna av glaciären, som har satts i rörelse och glidit ner för berget.

– Det vi ser på bilderna är förmodligen de sekundära händelserna: först har en lavin gått ner i ett vattendrag eller en damm och sedan har flodvågen som orsakas av det dräpt folk, säger han.

Kan ske även i Sverige

Glaciärras är ingen ovanlig företeelse, förklarar han. Himalaya har drabbats av liknande islaviner tidigare och det förekommer även i Alperna och Anderna. Risken är som störst när glaciärens underlag är brant och isen tunnas ut. Då kan ett kraftigt regnfall räcka för att gigantiska isstycken ska släppa.

– När en sådan här islavin sedan är på sin väg ner handlar det litegrann om hur det ser ut under. Är det då som i det här fallet, en stor damm, är katastrofen ett faktum.

Att delar av glaciärer släpper och skapar islaviner sker ibland även i Sverige. 2018 inträffade två sådana händelser.

– Men på grund av topografin i området så fick det inte några konsekvenser egentligen. Det rörde sig om kanske 80 eller 100 meter som i ett stort stycke gled i väg på två olika ställen, säger Per Holmlund.

"Kommer att öka"

Enligt Per Holmlund finns det ett samband med ökad avsmältning. Men olyckor som den i Himalaya på söndagen kan inträffa även i ett stabilt klimat.

TT: Det går alltså inte att peka på klimatförändringarna som en direkt orsak?

– Det är svårt att säga, däremot kan man säga att med de klimatförändringar som vi har kan vi förvänta oss att olyckor av den här typen kommer att öka.

För att minska risken för framtida olyckor har Indien initierat ett projekt som går ut på att förbättra kartläggningen av landets glaciärer och få koll på hur stora isvolymer som finns i det olycksdrabbade området. Kunskap om sådant är större i exempelvis Alperna.

– Men det är väldigt svårt att värja sig mot sådana här händelser. Man kan ju säga att det är ganska olämpligt att ha dammar uppe i sådana här områden. Men det är lätt för oss att säga för det är där de behöver elkraften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!