Olyckspiloter "ofokuserade" på grund av covid

Piloterna som satt bakom spakarna när olycksplanet PK8303 kraschade i Karachi i maj var "ofokuserade" på grund av coronapandemin, enligt Pakistans luftfartsminister Ghulam Sarwar Khan.

En begravning för några av offren i flygolyckan den 22 maj.

En begravning för några av offren i flygolyckan den 22 maj.

Foto: Fareed Khan/AP/TT

Olyckor, katastrofer2020-06-24 10:15

Den initiala utredningen av den dödliga Pakistan International Airlines-olyckan den 22 maj visar att den mänskliga faktorn låg bakom, uppger ministern.

Planet ska ha flugit på dubbelt så hög höjd vid inflygningen som normalt, vilket enligt ministern berodde på att piloten var "alltför självsäker".

– Varken piloten eller flygledaren följde bestämmelserna, säger Khan, som även hävdar att piloterna diskuterade coronapandemin under inflygningen.

97 människor, alla utom två ombord, dödades i olyckan. Dessutom förstördes närmare 30 hus, men ingen på marken avled.

Planet var på väg mellan Lahore och Karachi när det störtade i ett bostadsområde i mångmiljonstaden Karachi under sitt andra försök att gå ned på en landningsbana omkring en kilometer därifrån. Själva maskinen var det dock inget fel på, enligt Khan, som säger att planet var "100 procent lämpat för att flyga".

Många av passagerarna ombord på Airbus A320-planet var på väg för att fira den muslimska högtiden id al-fitr, som avslutar fastemånaden ramadan.

2016 kraschade ett tvåmotorigt propellerplan från Pakistan International Airlines nära Abbottabad i Pakistan. Alla 47 ombord dödades.

2013 var samma flygbolag inblandat i en skandal rörandes en full pilot i Storbritannien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!