Efter den förödande brandsäsongen 2019–2020 – då 33 personer omkom, miljarder djur dog och över 170 000 kvadratkilometer av skog och mark eldhärjades – tillsattes en nationell utredning. Nu presenteras resultatet, med 80 rekommendationer om hur myndigheterna bör agera i framtiden, rapporterar SBS News.
Utredningen slår fast att det är risk för liknande eller värre katastrofer i framtiden i takt med den globala uppvärmningen. "Ytterligare global uppvärmning under de kommande två decennierna är oundviklig", står det.
Prognosmodeller
Rapporten varnade för att katastrofala brandförhållanden kan bli vanligare, vilket gör traditionella prognosmodeller för brand och brandbekämpning mindre effektiva.
”Vi kan också vänta oss fler samtidiga och på varandra följande riskmoment. Under de senaste tolv månaderna har det till exempel varit torka, värmeböljor och markbränder, följt av kraftiga stormar, översvämningar och en pandemi”, heter det i rapporten.
Den tidigare brandchefen i delstaten New South Wales, Greg Mullins, uppmanar regeringen att bemöta samtliga punkter i rapporten "annars dömer vi kommande generationer till något ännu värre".
– Vi måste hantera det grundläggande problemet som driver detta. Det är klimatförändringar. Det är ingen tvekan nu, säger han.
Brandrök
Rapporten tar också upp också hur brandrök under 19 veckor kan ha lett till över 400 dödsfall, mer än 3 300 sjukhusinläggningar och över 1 500 akutbesök för andningsbesvär.
Bland rekommendationerna finns det även flera om att de federala myndigheterna bör ta ett större ansvar och inte som i dag lämna ansvaret åt delstaterna. Australien bör ha en nationell strategi för naturkatastrofer, heter det.