Svenska på Samos: "Hela huset skakade"

Svenska Jenny Birgersdotter vilade i sängen på övervåningen när huset började skaka på den grekiska ön Samos, strax söder om jordbävningens epicentrum. –När jag kom ut så stod jag inte still, allt skakade, säger hon.

Översvämningar efter jordbävningen i hamnen i Vathy på den nordöstra sidan av den grekiska ön Samos.

Översvämningar efter jordbävningen i hamnen i Vathy på den nordöstra sidan av den grekiska ön Samos.

Foto: Michael Svarnias/AP/TT

Olyckor, katastrofer2020-10-30 19:55

Innan det kraftiga skalvet i Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland fick Jenny Birgersdotter ett sms i mobiltelefonen.

– Jag fick tidigt information att man skulle hålla sig ifrån kusten. Vi som bor på södra sidan av ön är lyckligt lottade, det var värst på norra sidan, säger hon.

Redan i morse kunde hon ana att något var på gång.

– Jag hörde i morse hur dörrarna vibrerade, jag tänkte först att det måste vara katterna. När skalvet sedan kom var jag inte förvånad.

Två tonåringar omkom

Två tonåringar omkom nära Vathy på den nordöstra sidan av ön efter att de fått en vägg över under skalvet. Där Jenny Birgersdotter bor syns inga materiella skador, trots att skalvet var kraftigt.

USA:s geologiska myndighet USGS registrerade magnituden 7,0. Den turkiska katastrofmyndigheten Afad angav 6,6.

– Många är oroliga för efterskalv. Det har vibrerat konstant sedan det stora skalvet. Du känner hur marken vibrerar och du hör dånet. Nu när vi sitter och äter middag så ser vi hur vattnet i vattenflaskan skakar.

Sova utomhus

Familjen har samlats för att hålla sig uppdaterade om läget, berättar hon.

– Vi har blivit rekommenderade att sova utomhus. Vi sover nog i alla fall på nedervåningen nära dörren, där konstruktionen är bättre.

TT: Hur känns det att vara med om en jordbävning av den här magnituden?

– Man får adrenalin och blir såklart skärrad. Man har ju inget att säga till om, det är naturens lag. Det är bara att ta skydd och hoppas på det bästa.

Dagens skalv var det kraftigaste Jenny Birgersdotter upplevt under de två år som hon bott till och från på ön.

– Vi har inte haft något skalv under hela sommaren. Nu fick vi allt på en och samma gång. Det gick så himla fort och var lite otäckt såklart.

Jenny Birgersdotter bor på den grekiska ön Samos.
Jenny Birgersdotter bor på den grekiska ön Samos.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!