Trump besöker branddrabbade Kalifornien

USA:s president Donald Trump reser till Kalifornien på måndag, där omfattande skogs- och terrängbränder rasar. I Oregon har brandmännen lyckats skapa begränsningslinjer och hindrat flera bränder från att spridas. –Det är en massiv insats, säger Jim Gersbach vid Oregons skogsmyndighet.

USA:s president Donald Trump reser till Kalifornien för att där få höra mer om de omfattande bränderna. Arkivbild.

USA:s president Donald Trump reser till Kalifornien för att där få höra mer om de omfattande bränderna. Arkivbild.

Foto: Noah Berger/AP/TT

Olyckor, katastrofer2020-09-13 01:15

Trump kommer att besöka McClellan Park, som har fungerat som en bas för brandbekämpningen i norra Kalifornien. Presidenten ska där få information om släckningsarbetet och skadornas omfattning.

"Presidenten fortsätter att stödja de som bekämpar de rasande bränderna", uppger Vita huset i ett uttalande, enligt NBC.

Det brinner 28 större bränder i Kalifornien som bekämpas av fler än 16 000 brandmän, enligt delstatens brandmyndighet Cal Fire. Sedan årets början har omkring 1,3 miljoner hektar brunnit, större än hela Uppland.

Viss lättnad

I Oregon och Washington brinner 27 större bränder, som hittills har slukat 600 000 hektar. Fler än 8 000 brandmän är inblandade i släcknings- och räddningsarbetet i de två delstaterna, enligt myndigheten för markförvaltning (BLM).

Längs alla tre delstaterna vid Stilla havskusten har kyligare och fuktigare luft inneburit en viss lättnad för brandmännen. Nästa vecka kan regn dra in över delar av Washington och Oregon.

– De värsta bränderna har dragit ned från Kaskadbergen, i nedförsbacke, pådrivna av starka, ihållande ostliga vindar i tre hela dagar. De har börjat mojna, vilket gjort att vi har kunnat dra begränsningslinjer, där vi lyckats dra dem runt vissa mindre bränder som därmed stoppats. Några av de större, som dragit igenom i befolkade områden, sprids inte lika snabbt och vi har börjat säkra vissa begränsningslinjer, säger Jim Gersbach vid Oregons skogsmyndighet.

Inte säkert att återvända

Det gör att brandmännen kan gå in i brandområdet och släcka ned de stora mängder bränsle som fortfarande brinner.

– Så om vinden tar fart igen hoppas vi att bränderna inte sprids över begränsningslinjerna. Det är en massiv insats, säger han.

För vissa som befinner sig i zoner som kan komma att omfattas av evakueringar har risknivån kunnat klassas ned, men de som redan har evakuerats har i de flesta fallen ännu inte kunnat återvända. Fortfarande saknas tiotals personer.

– De som var i omedelbart hot kan ha fått sina hus nedbrunna, eller så har det brunnit i den omedelbara närheten. Så det är inte säkert för dem att återvända, det kan finnas träd som kan falla, vägar som är blockerade, eller att det fortfarande brinner i området. På många håll har elledningar rivits ned, så det finns varken el eller vatten, så det kan vara svårt att befinna sig där, säger Gersbach.

Röken täcker delstaterna

De mojnande vindarna har gjort att rök ligger som ett täcke över större delen av Oregon och Washington, och delar av Kalifornien.

– Alla i västra Oregon som tittar ut genom fönstren ser en grå himmel, när den borde vara klarblå. Det ser ut som skymning fast det bara är tidig eftermiddag, säger Jim, och tillägger att alla uppmanas att hålla sig inomhus och inte motionerna utomhus.

Röken både hjälper och stjälper. Vattenbombande helikoptrar och flygplan har till exempel inte kunnat sättas in, men samtidigt skymmer röken solen vilket gör att temperaturen sjunker, och det i sin tur hjälper brandmännen på marken.

Även om det drar in regn över de norra delarna av Stilla havskusten ser det värre ut för Kalifornien, där blåst nästa vecka kan fortsätta att försvåra släckningsarbetet, enligt The Weather Channel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!