Ex-kanslern: Jag är oskyldig

Österrikes tidigare förbundskansler Sebastian Kurz bedyrar sin oskuld när han står inför rätta åtalad för mened i Wien.

Österrikes tidigare förbundskansler Sebastian Kurz står inför rätta anklagad för mened. Här är han i rättssalen i Wien på onsdagen.

Österrikes tidigare förbundskansler Sebastian Kurz står inför rätta anklagad för mened. Här är han i rättssalen i Wien på onsdagen.

Foto: Heinz-Peter Bader/AP/TT

Österrike2023-10-18 11:08

Han anklagas för att ha ljugit när han vittnade inom en parlamentarisk utredning av misstänkt korruption.

– Jag hoppas på en rättvis process och att det i slutänden bevisas att anklagelserna är falska, säger 37-årige Kurz, som vid den första rättegångsdagen säger sig vara säker på att bli friad.

Sebastian Kurz ansågs vara ett politiskt underbarn när han 2017, som ledare för konservativa partiet ÖVP, blev Österrikes förbundskansler som 31-åring. Men under hans andra mandatperiod briserade en rad olika skandaler som till sist tvingade bort honom från makten.

Rättsfallet, där Kurz åtalas tillsammans med sin tidigare stabschef och ytterligare en person, handlar om tillsättningen av den högsta chefspositionen vid ett statligt österrikiskt bolag. Kurz anklagas för att ha spelat ned sin egen inblandning när det utreddes om landets dåvarande finansminister fick tjänsten på korrupt väg.

Chattkonversationer som har läckt till medier visar att Kurz diskuterade anställningen med tjänstemannen i fråga. I ett meddelande skrev Kurz "Du kommer att få allt det du vill ha", följt av en rad symboler med kyssar. Finansministern svarade att han var väldigt nöjd: "Jag älskar min kansler."

Kurz har konsekvent nekat till korruptionsanklagelserna. Om han fälls kan påföljden bli upp till tre års fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!