Exministern: Hellre rysk by än Maldiverna

Som utrikesminister dansade Karin Kneissl med Vladimir Putin. Nu väcker den österrikiska politikern uppseende genom att semestra i Ryssland.

Karin Kneissl och Vladimir Putin tar en sväng under hennes bröllopsfest i Österrike i augusti 2018.

Karin Kneissl och Vladimir Putin tar en sväng under hennes bröllopsfest i Österrike i augusti 2018.

Foto: Roland Schlager/AP/TT

Österrike2023-08-18 04:09

– Jag behöver varken Maldiverna eller Seychellerna. Här är bättre, säger Kneissl till den regimtrogna ryska nyhetsbyrån Tass i den lilla byn Petrusjovo.

Enligt ryska medier har hon hyrt ett hus där och funderar på att flytta till Ryssland. Nyligen rapporterades att hon ska leda en tankesmedja i S:t Petersburg.

Hennes kopplingar till det krigförande landet väcker förnyat uppseende hemma i Österrike. Tidigare i sommar reste Kneissl till Ryssland för att delta i ett stort toppmöte med afrikanska länder som president Vladimir Putin höll. Och sedan stannade hon kvar, i en by ungefär 25 mil öster om Moskva.

– Jag gillar livet här, säger hon till Tass.

Kneissl var Österrikes utrikesminister 2017–2019, och anklagades redan då för att gå den ryska regimens ärenden. Frågorna kulminerade när Putin dök upp på hennes bröllop i södra Österrike sommaren 2018, och bilder på när han dansade med bruden spreds över världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!