Onsdagen den 6 oktober rapporterade österrikiska medier om att flera husrannsakningar ägt rum, bland annat vid förbundskanslern Sebastian Kurz kansli, på finansdepartementet och Kurz parti, konservativa ÖVP:s högkvarter i Wien.
Bakom räderna ligger misstankar om brottslighet som ska ha inletts 2016, enligt den order om husrannsakan på drygt 100 sidor som korruptionsåklagare lagt fram.
Vid den tiden var Sebastian Kurz utrikesminister i den dåvarande regeringskoalitionen mellan kristdemokratiska ÖVP och socialdemokratiska SPÖ, men siktade högre än så. 2017 lyckades Kurz med sina mål. Han tog över partiledarskapet i ÖVP och efter en valvinst på hösten blev han landets förbundskansler, blott 31 år gammal. Den snabba klättringen till högsta makten har gjort att Kurz kallats för ett politiskt underbarn.
Annonskontrakt
Enligt utredarna misstänks Kurz och nio andra personer för att under den här tiden drivit ett upplägg där bluffakturor till finansdepartementet finansierat friserade opinionsundersökningar som skulle tala till Kurz fördel. Dessa undersökningar ska sedan ha blivit omskrivna i tidningen Österreich, i utbyte mot lukrativa annonskontrakt. Minst 300 000 euro ska detta ha kostat skattebetalarna, enligt åklagarna.
En stor del av bevisningen består av sms skickade från och till en av Kurz allra närmsta män, som verkar ha haft en sorts spindeln-i-nätet-roll. Samtliga inblandade nekar. Så även Sebastian Kurz, även om han säger att han ibland uttryckt sig i sms:en på ett sätt som han inte hade gjort i dag.
Oppositionen riktade massiv kritik mot Kurz efter det att anklagelserna blev kända, och krävde hans avgång. Efter ett par dagar gick också ÖVP:s samarbetspartner i regeringen, De gröna, ut och ifrågasatte hans förmåga att leda landet.
Kvar vid makten?
På lördagskvällen den 9 oktober kallade Kurz till en presskonferens där han meddelade att han avgår som förbundskansler. Detta steg åt sidan innebar att han kunde undvika att regeringssamarbetet med De gröna sprack, samtidigt som kritiker hävdar att han fortsatt kommer ha makten. Han blir nämligen kvar som ÖVP:s partiledare och får posten som gruppledare i nationalrådet, underhuset i Österrikes parlament. SPÖ:s partiledare Pamela Rendi-Wagner har kallat honom "en skuggkansler".
Ny förbundskansler är tidigare utrikesminister Alexander Schallenberg (ÖVP).
Tisdag den 12 oktober skedde ett första frihetsberövande i härvan, av den kvinna som ska ha genomfört opinionsundersökningarna, rapporterar Der Standard. Detta då hon misstänktes ha raderat hårddisken på sin dator strax innan husrannsakan. Hon är nu åter släppt på fri fot.