Österrike öppnar – men bara för vaccinerade

Restriktioner för vaccinerade har avskaffats över stora delar av Österrike, dagen efter en stor demonstration i huvudstaden Wien. För ovaccinerade kommer livet fortsatt vara besvärligt.

Tiotusentals demonstrerade i Wien.

Tiotusentals demonstrerade i Wien.

Foto: Florian Schrötter/AP/TT

Österrike2021-12-12 13:51

De över 40 000 demonstranterna vände sig dels emot att pandemirestriktionerna kvarstår för ovaccinerade, som med vissa undantag tvingas hålla sig hemma, dels mot ett kommande vaccinpåbud i landet.

Men för de över två tredjedelar av Österrikes befolkning som är fullvaccinerad återgår livet nu till en mer normal bana. Teatrar, museer och andra kultur- och nöjesevenemang slår upp portarna under söndagen, och följs av butiker dagen därpå.

I vissa regioner öppnar restauranger och hotell, medan de i andra väntar till senare i december. För samtliga gäller att restauranger måste stänga klockan 23, och munskydd krävs i kollektivtrafik, inne i butiker och i allmänt tillgängliga lokaler.

Förbundskansler Karl Nehammer kallade i förra veckan strategin för "öppnande med säkerhetsbälte", med möjlighet för de nio regionerna att själva lätta eller skärpa på restriktioner efter behov.

Trots att antalet nya fall av covid-19 gått ner i landet, har inte sjukhusinläggningarna följt efter. Österrike har därför aviserat att i februari införs vaccintvång för alla medborgare som fyllt 14 år, med böter för upp till 3 600 euro för den som bryter mot påbudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!