"Politiska underbarnet" lämnar alla sina uppdrag

Korruptionsanklagelser fick Sebastian Kurz att avgå som Österrikes förbundskansler tidigare i höstas. Nu har han beslutat att lämna politiken helt och hållet.
–Min låga har försvagats, säger Kurz.

Tidigare förbundskanslern Sebastian Kurz, vid den pressträff där han meddelande att han efter lämnar politiken helt.

Tidigare förbundskanslern Sebastian Kurz, vid den pressträff där han meddelande att han efter lämnar politiken helt.

Foto: Lisa Leutner/AP/TT

Österrike2021-12-02 09:59

Landets medier rapporterade läckta uppgifter om den stundande avgången redan under torsdagsmorgonen. Några timmar senare tog 35-åringen själv till orda vid en pressträff och bekräftade att han lämnar sina uppdrag som partiledare för konservativa ÖVP och gruppledare i nationalrådet, underhuset i landets parlament.

Sebastian Kurz beskrev hur hans tio år inom politiken varit både fantastiska och utmanande. Men den glädje och det engagemang han känt har fått sig en törn.

– De senaste månaderna har den här entusiasmen jag känt blivit mindre. Det är en naturlig process efter så många år. Men i mitt fall har också de senaste månadernas händelser påverkat.

"Falska anklagelser"

Det han syftar på är anklagelserna som blev kända i oktober i år, om att han själv och flera medarbetare misstänks för inblandning i korruption. Detta ledde till att Sebastian Kurz spikraka politiska karriärklättring, som fått många att beskriva honom som ett politiskt underbarn, fick ett tvärt slut.

– Jag ser fram emot den dagen då jag jag kan stå i rätten och bevisa att anklagelserna är falska, sade Kurz vid pressträffen.

Han svarade inte på några frågor utan lämnade pressträffen direkt efter sitt uttalande med förklaringen att han skulle åka och hämta sin flickvän och nyfödde son på sjukhuset. Att bli pappa har också påverkat hans beslut, sade han.

Kort kanslerinhopp

När Kurz avgick den 9 oktober efterträddes han av den dåvarande utrikesministern Alexander Schallenberg.

Efter knappt två månader på posten meddelar Schallenberg att han till följd av Kurz besked också kommer att avgå. Den person som tar över som partiledare i ÖVP bör också få vara förbundskansler, resonerar han.

– Jag kommer därför göra min post som kansler vakant så snart en kurs har stakats ut inom partiet, säger Schallenberg, som kommit att ses som en vikarie på posten och inte som någon som kan utmana om den på sikt.

Enligt ännu inte bekräftade uppgifter kan nuvarande inrikesminister Karl Nehammer ta över som partiledare, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Friserade resultat

Korruptionsanklagelserna blev kända den 6 oktober, då det genomfördes flera husrannsakningar runt om i Wien, bland annat vid Kurz kansli, på finansdepartementet och ÖVP:s högkvarter.

Bakom räderna låg misstankar om brottslighet som ska ha inletts 2016. Enligt utredarna misstänks Kurz och nio andra personer för att under den här tiden drivit ett upplägg där bluffakturor till finansdepartementet betalat för friserade opinionsundersökningar som skulle tala till Kurz fördel. Dessa undersökningar ska sedan ha blivit omskrivna i tidningen Österreich, i utbyte mot lukrativa annonskontrakt.

Nekat

En stor del av bevisningen består av sms som skickats mellan de inblandade. Samtliga nekar, så även Sebastian Kurz även om han säger att han ibland uttryckt sig i sms:en på ett sätt som han inte hade gjort i dag.

Efter det att anklagelserna blev kända krävde oppositionen hans avgång. På lördagskvällen den 9 oktober kallade Kurz till en presskonferens där han meddelade att lämnar posten som förbundskansler. Han blev dock fortsatt kvar som partiledare och gruppledare.

Utredningen mot Sebastian Kurz kunde dock inte gå vidare på grund av den åtalsimmunitet som parlamentsledamöter skyddas av. Immuniteten upphävdes av ett enhälligt parlament i mitten av november, på Kurz begäran.

Rättad: I en tidigare version av denna text förekom det på en plats en felaktig uppgift om när Sebastian Kurz avgick.

Fakta: Sebastian Kurz

Sebastian Kurz föddes den 27 augusti 1986 och växte upp i Wien, i stadsdelen Meidling.

Gick med i ÖVP:s ungdomsförbund 2003, tog över ledarskapet 2009. Studerade juridik på universitetet men hoppade 2011 av för att bli statssekreterare med ansvar för integration.

2013 utsågs han till Österrikes utrikesminister.

Tog våren 2017 över partiledarskapet i ÖVP och ledde partiet till valseger under hösten samma år. Bildade regering tillsammans med högerpopulistiska FPÖ men den sprack 2019 till följd av den så kallade Ibizaskandalen.

Nyval utlystes och 2020 inledde ÖVP och De gröna ett regeringssamarbete. Hösten 2021 framkom att Kurz och flera medarbetare misstänks för inblandning i en korruptionshärva. Detta ledde till att Sebastian Kurz den 9 oktober avgick som kansler. Han stannade dock kvar som partiledare för ÖVP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!