Bror slipper fängelse för hedersmord

Den man i Pakistan som dömts till livstids fängelse för det uppmärksammade mordet på sin syster 2016 slipper vidare straff.

En släkting till den mördade Qandeel Baloch håller upp bilder på henne. Arkivbild från 2016, efter det uppmärksammade mordet.

En släkting till den mördade Qandeel Baloch håller upp bilder på henne. Arkivbild från 2016, efter det uppmärksammade mordet.

Foto: Asim Tanveer/AP/TT

Pakistan2022-02-15 03:33

Beskedet kommer efter det att hans – och hennes – föräldrar sagt att de vill att han ska förlåtas.

Den mördade Qandeel Baloch var en känd modell och aktivist för kvinnors rättigheter och mordet fick stor uppmärksamhet. Brodern erkände dådet redan samma år som det skedde och sade att han gjort det på grund av hennes inlägg på sociala medier. Senare visade det sig att han hållit fast sin syster medan en annan släkting ströp henne till döds.

Qandeel Baloch tog strid för kvinnors rättigheter i sociala medier och ifrågasatte vad hon kallade pakistaniers "typiskt ortodoxa tankesätt", samtidigt som hon utsattes för många dödshot.

Efter mordet tog debatten om hedersvåldsproblematiken i Pakistan ny fart och myndigheterna antog under påtryckningar en ny lag som skulle säkerställa att brodern inte skulle komma undan bara för att föräldrarna förlät honom.

Men lagen gäller bara hedersmord och det är upp till lokala domare att besluta vad som ska anses vara hedersmord.

Mannens advokater uppger att han kan släppas nästa vecka.

Sex andra personer som misstänktes för inblandning i mordet friades 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!