Inom säkerhetszonen i det ofta våldsdrabbade Peshawar ligger myndighetsbyggnader, däribland ett polishögkvarter. Cirka 300 bedjande var på plats när bomben utlöstes i måndags.
– De flesta av dem var poliser, säger vårdtalesmannen Mohammad Asim.
Siffrorna varierar, men det talas om både ungefär 100 döda och minst 150–200 skadade. Förutom explosionens kraft drabbades många när taket sedan rasade in. Räddningsarbetet för att få ut folk under bråten har varit svårt.
Men dagen efter började också alltfler röster höjas kring hur det kunde hända – hur någon med en så rejäl bombväst kunde ta sig in på området och nå moskén, trots all bevakning?
Konfliktfyllda trakter
– Ja, detta var ett säkerhetshaveri, säger myndighetstalesmannen Kashif Aftab Abbasi.
– Polisens generalinspektör har tillsatt en utredningskommitté. Åtgärder kommer att vidtas mot alla som varit försumliga.
Peshawar ligger nära gränsen till Afghanistan och är huvudstad i det som tidigare kallades självstyrande stamområden – sedan länge konfliktfyllda trakter.
En befälhavare för de pakistanska talibanerna tog inledningsvis på sig ansvaret för dådet.
Men gruppens talesperson distanserade sig senare från bombningen och hävdade att de inte riktade in sig på moskéer och religiösa platser, utan att kommentera varför befälhavaren hade tagit på sig dådet.
Snåriga strukturer
Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan har deras gelikar i grannlandet begått flera våldsdåd, enligt myndigheterna. I november förra året avslutade de pakistanska talibanerna en formell vapenvila som hade rått mellan dem och den pakistanska regeringen.
Maktstrukturerna är snåriga i regionen, och talibanerna antas ha meningsfränder även inom polis och andra myndigheter. Därför väcks ofta misstankar om hjälp från insidan vid dåd som måndagens i Peshawar.