Sjukdomskris hotar översvämmade Pakistan

Översvämningarna i Pakistan verkar leda till en andra katastrof, en med vattenburna sjukdomar som sprids i det svårt drabbade landet.

Efter översvämningarna i Pakistan hotar en andra våg av katastrof: spridning av smitta och sjukdomar i det vattendränkta landet.

Efter översvämningarna i Pakistan hotar en andra våg av katastrof: spridning av smitta och sjukdomar i det vattendränkta landet.

Foto: Pervez Masih/AP/TT

Pakistan2022-09-17 20:37

Det varnar Världshälsoorganisationen WHO på lördagen.

Även om vattennivåerna sjunker, så kvarstår svåra problem med sjukdomar som denguefeber, malaria och infektioner. Stillastående vattenmängder ökar risken för spridning av myggor som i sin tur sprider smittor.

Dessutom är vattnet farligt att dricka.

"Jag är djupt oroad över möjligheten till en andra katastrof: en våg av sjukdomar och död som följer denna katastrof som är direkt kopplad till klimatförändring", sade WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande på lördagen. Han uppmanar omvärlden att fortsätta att ge stöd i form av bland annat sjukvårdsinsatser.

Monsunregnen och påföljande översvämningar har krävt över 1 500 dödsoffer, varav över 500 uppges vara skolbarn. Över 33 miljoner invånare är direkt drabbade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!