Talibanfångar övermannade vakter – tog gisslan

Flera talibanfångar har övermannat sina vakter på ett terrorismbekämpningscenter i nordvästra Pakistan. Uppemot tio personer, däribland flera soldater, ska ha tagits som gisslan och minst en person ur personalen har dödats.

Säkerhetspersonal blockerar vägen som leder till terrorismbekämpningscentret i pakistanska Bannu.

Säkerhetspersonal blockerar vägen som leder till terrorismbekämpningscentret i pakistanska Bannu.

Foto: Muhammad Hasib/AP/TT

Pakistan2022-12-19 11:52

Enligt myndigheterna lyckades talibanerna under natten till måndagen komma över vapen och därefter ta kontrollen över anläggningen.

Drygt tio timmar senare pågår dramat fortfarande. Enligt lokala myndigheter försöker polis att förhandla med gisslantagarna, som hotar med att döda samtliga ur gisslan om de inte får fri lejd från anläggningen.

Gisslandramat i provinsen Khyber Pakhtunkhwa speglar enligt bedömare den pakistanska regeringens oförmåga att kontrollera den glest befolkade regionen längs gränsen till Afghanistan.

Den pakistanska talibanrörelsen, också kallad TTP, är allierad med Afghanistans talibaner som tog över makten i Kabul i fjol i samband med att USA:s och Natos styrkor lämnade landet.

Enligt en talesperson för TTP ska några av de talibaner som barrikaderat sig på anläggningen ha varit frihetsberövade i flera år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!