Tredjedel av Pakistan under vatten

En tredjedel av Pakistan ligger under vatten, enligt landets klimatminister. Tiotals miljoner har drabbats av de värsta översvämningarna på minst ett årtionde. Internationell hjälp har börjat anlända till landet där satellitbilder visar hur byar, vägar och fält utplånats. FN vädjar om ytterligare internationell nödhjälp till drabbade.

Satellitbilderna visar ett område kring Indusfloden i Rajanpur, Pakistan. Bilden till vänster är tagen 24 mars och den till höger 28 augusti, efter översvämningarna.

Satellitbilderna visar ett område kring Indusfloden i Rajanpur, Pakistan. Bilden till vänster är tagen 24 mars och den till höger 28 augusti, efter översvämningarna.

Foto: Maxar technologies/AP/TT

Pakistan2022-08-29 14:12

Satellitbilder före och efter översvämningarna som lamslagit Pakistan under sommaren visar hur byar, fält och infrastruktur ligger under vatten.

En tredjedel av Pakistans yta ligger under vatten efter monsunregnen som slagit rekord, säger klimatminister Sherry Rehman på måndagen.

– Det är ett enda stort hav, det finns ingen torr mark så vi kan pumpa bort vattnet, säger Rehman.

Hem har spolats bort och viktig lantbruksmark har förstörts i landet, där över 1 100 människor rapporteras omkomna under årets monsunregn som började i juni.

Den verkliga siffran kan dock vara betydligt högre då hundratals byar i landets norra delar är avskurna efter att översvämmade floder har förstört vägar och broar.

33 miljoner påverkas

De översvämmade områdena utgör en stor del av Pakistans kornbod – åkrar som nu inte kommer att kunna odlas under hela nästa år. Det årliga monsunregnet är nödvändigt för bevattning av grödor och för att sjöar och dammar ska fyllas på, men det kan också orsaka stor förstörelse.

I år har över 33 miljoner människor påverkats, enligt landets katastrofmyndighet. Det motsvarar var sjunde pakistanier och hela distrikt har dränkts i vattnet, enligt klimatministern.

– Det här är väldigt långt från en normal monsun – det är klimatdystopi på vår tröskel, säger Sherry Rehman.

Årets översvämningar jämförs med de som inträffade 2010, vilka har setts som de värsta sedan statistik började föras. Då omkom fler än 2 000 människor och nästan en femtedel av landet låg under vatten.

FN manar till hjälp

Regeringen har utropat nödläge och bett om internationell hjälp. Under söndagen började de första hjälpflygen att anlända från Turkiet och Förenade arabemiraten med tält, mat och andra dagliga förnödenheter. Hjälparbetet försvåras dock av att det inte finns tillräckligt med landningsbanor i de drabbade områdena – de ligger alla under vatten.

Den hjälp som redan har kommit räcker inte, och FN manar sina medlemsländer att hjälpa Pakistan.

– Tillsammans med regeringen förbereder vi en vädjan om nödhjälp på 160 miljoner dollar (1 600 miljoner kronor) för akuta insatser, säger Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres.

FN har enligt Dujarric fört över resurser för motsvarande 100 miljoner kronor för att bistå med akuta insatser, bland annat att få ut dricksvatten, mat och medicin till de nödställda. Dujarric varnar också för att mer nederbörd är på väg

– Läget väntas förvärras med mer regn på ingång, säger han.

Internationella valutafonden (IMF) har samtidigt godkänt att återuppliva ett låneprogram, som frystes när den förre premiärministern Imran Khan höll inne med utlovade reformer. IMF har nu godkänt drygt en miljard i lån till landet, uppger Pakistans finansminister Miftah Ismail.

En pojke som flytt sitt hem bär på en matranson i utkanten av Peshawar i Pakistan. Tiotals miljoner har drabbats av översvämningarna i landet.
En pojke som flytt sitt hem bär på en matranson i utkanten av Peshawar i Pakistan. Tiotals miljoner har drabbats av översvämningarna i landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!