Trots "nollcovid": Fallen ökar igen i Kina

Enstaka dödsfall i covid-19 börjar nu åter rapporteras i Kina. Antalet smittade ökar också, trots att landet håller fast vid en omstridd "nollcovid"-linje.

Covid-testning i Kanton i södra Kina på måndagen.

Covid-testning i Kanton i södra Kina på måndagen.

Foto: Caroline Chen/AP/TT

Pandemin2022-11-21 13:00

I söndags meddelades att en 87-årig man från Peking avlidit i sjukdomen. Och på måndagen uppgav myndigheter att en 91-årig kvinna och en 88-årig man avlidit av viruset.

De äldre är sämre vaccinerade än andra i Kina, och skyddet av dem har anförts som en anledning till "nollcovid"-linjen. Så fort fall upptäcks klassas berörda områden som "hög risk", vilket innebär hårda restriktioner. Många miljoner människor omfattas just nu av hemmakarantän, i städer som Peking, Kanton (Guangzhou) och Shijiazhuang.

Den hårda linjen kostar stora pengar och har utlöst ovanliga protester i diktaturen. Och nu ökar frågetecknen ytterligare, när fallen ökar trots restriktionerna.

På måndagen redovisar Kinas nationella hälsomyndighet 27 000 nya inhemska fall. Det är en liten droppe i det gigantiska hav som befolkningen på 1,4 miljarder människor utgör. Men ändå anmärkningsvärd, efter ett antal månader då den dagliga siffran brukat ligga på tiotals eller hundratals fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!