Britterna allt mer inhägnade

Glöm frisör, nagelvård och ansiktsmassage. Och alla inomhusnöjen, för den delen: badhuset, danskursen, veckans badminton med kollegerna. Nu är det 24 miljoner britter som bara får gå hemifrån om de har giltiga skäl som jobb eller skola.

Gatorna i Storbritanniens huvudstad London ekar tomma. Bild från i måndags.

Gatorna i Storbritanniens huvudstad London ekar tomma. Bild från i måndags.

Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

Personligt2020-12-26 06:05

På annandagen gick östra och sydöstra England samt Skottland och Nordirland in i den fjärde och högsta nivån av coronarestriktioner, så även Wales, där bestämmelserna hade lättats något över jul.

Med nivå fyra får man över huvud taget inte umgås inomhus med några andra än dem man bor med, eller dem man vårdar eller blir vårdad av. Och inte resa utanför sitt restriktionsområde, om man inte har mycket starka skäl.

Tillstånd för giftermål

Man behöver till och med specialtillstånd för att gifta sig, och det ges bara i exceptionella fall.

Personer i riskgrupp bör stanna hemma så mycket som möjligt, och om de inte kan arbeta hemifrån så bör de enligt regeringens rekommendation inte arbeta alls.

Endast butiker med nödvändiga varor får ha öppet, och de måste stänga senast klockan åtta på kvällen.

Det är nu över 40 procent av befolkningen som måste lyda Storbritanniens hårdaste smittskyddsregler, rapporterar BBC. Hur länge nivå fyra ska gälla varierar – tre veckor i Skottland och sex veckor i Nordirland.

Många detaljregler

Reglerna varierar stort mellan olika landsändar och ändras ofta. BBC har sammanställt listor över vilken nivå som gäller var, där det går att söka på postnummer för att se vad man har att rätta sig efter.

Sajten listar upp vad man inte får göra – men också vad som tillåts. Till exempel: I nivå fyra får du faktiskt träffa någon annan – om det är utomhus, och ni båda kommer ensamma. Du kan sporta utomhus. Skilsmässobarn får flytta mellan sina föräldrar. Religiösa sammankomster är tillåtna.

En rad andra områden i Storbritannien höjdes från nivå två till nivå tre på annandagen. Dagen innan passerade antalet coronarelaterade dödsfall 70 000, i en befolkning på nära 67 miljoner. Över 2,2 miljoner har smittats.

Det som särskilt oroar britterna är den nya mutationen av coronaviruset som upptäcktes nyligen och som visat sig vara 70 procent mer smittsam än de tidigare kända. Några fall av denna variant har dykt upp även i andra länder trots alla försök att begränsa spridningen.

Fakta: Coronaviruset i Storbritannien

Sedan pandemin bröt ut har 2 227 947 fall av covid-19 bekräftats i Storbritannien. 70 302 personer har dött.

Den senaste veckan har 245 119 nya fall bekräftats, medan 3 662 har avlidit.

Den dödligaste veckan i Storbritannien var 5–11 april, då 6 448 personer avled.

Källa: Johns Hopkins-universitetet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!